Yapılan yeni bir araştırmaya göre, her gün küçük bir porsiyon peynir yemek kalp hastalığı ve inme riskini azaltabiliyor.
Yeni bir bilimsel araştırmadan elde edilen sonuçlar, beslenmede ve kültürümüzde önemli yere sahip peynirin kalbimiz için son derecede faydalı olduğunu gösteriyor.
Çin’deki Soochow Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, tıp alanındaki bilimsel araştırmaların listelendiği PubMed ve EMBASE veri tabanlarını tarayarak çalışmaya başladı. Ekip, seçtikleri kriterlere uygun; Avrupa ve ABD’de yapılan 15 çalışmayı tespit etti. Söz konusu çalışmalarda toplamda 200.000 kişiye ilişkin beslenme ve sağlık verileri yer alıyordu.
Çalışmalarda bireyler 10 yıl boyunca takip edildi. Çalışma başlangıcında takip edilen bireylerde kalp damar hastalığı bulunmuyordu.
Çin’de bulunan Soochow Üniversitesi’nin Halk Sağlığı Fakültesi Beslenme ve Gıda Hijyeni Bölümü’nde görev yapan Li-Qiang Qin ve ekibi, elde ettiği bulguları European Journal of Nutrition isimli önemli bilimsel dergide yayınladı.
Peynir esasında sağlık için oldukça faydalı birçok besin maddesi içeriyor. Kalsiyum, çinko, A ve B12 vitaminleri bunlardan sadece bazıları. Peynirde ayrıca bir miktar doymuş yağ da bulunuyor.
Bu özelliğinden dolayı yüzeysel bir bakış açısıyla kalp sağlığı için riskli olabileceği düşünülebilir. Ancak bilimsel veriler bunun tam tersini, peynir tüketiminin kalp sağlığına iyi geldiğini gösteriyor.
Her gün peynir yemek kalbinizi koruyor
Elde ettiği bulguları analiz eden araştırma ekibi, ortalamada her gün en az bir kibrit kutusuna denk miktarda peynir tüketen bireylerin
- kalp damar hastalığı yaşama riskinin %18,
- koroner kalp rahatsızlığı yaşama ihtimalinin %14,
- inme riskinin %10 daha düşük olduğunu gördü.
Bilimsel çalışmayla ilgili makaleye buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Her gün peynir yemek kalp krizi riskini azaltıyor! yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
(99)