GIDA GÜVENLİĞİ HERKES İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
DÜNYA GIDA GÜVENLİĞİ GÜNÜ
İkinci Dünya Gıda Güvenliği Günü (WFSD: World Food Safety Day) 7 Haziran 2020’de, gıda kaynaklı risklerin önlenmesi, saptanması ve yönetilmesine yardımcı olacak, gıda güvenliği, insan sağlığı, ekonomik refah, tarım, pazara erişim, turizm ve sürdürülebilir kalkınma konusunda farkındalık yaratma amacını taşımaktadır.
WFSD ‘nin 2019’daki ilk kutlamasının başarısının ardından, bu yıl WFSD, Addis Ababa Konferansı ve Cenevre Forumu tarafından 2019’da “Gıda Güvenliğinin Geleceği” şemsiyesi altında yapılan gıda güvenliğini artırma taahhüdünün güçlendirilmesi çağrısını artırmak amacı ile gayret gösterilmesini istemektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile işbirliği içinde Üye Devletlerin Dünya Gıda Güvenliği Günü’nü kutlama halk sağlığının korunması ve güvenli gıdanın tanıtılması açısından çok önemlidir.
“Gıda güvenliği, herkesin işi” teması altında, eyleme yönelik kampanya küresel gıda güvenliği bilincini destekleyecek ve ülkeleri ve karar vericileri, özel sektörü, sivil toplumu, BM kuruluşlarını ve halkı harekete geçmeye davet edecektir.
Gıda Güvenliği (Food Safety) Gıda Güvencesi(Food Security)
Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan tüketicilere uygun gıdanın sunulması “gıda güvenliği” olarak tanımlanmaktadır. “Gıda güvencesi” ise gıdanın yeterliliği ile ilgili bir olgudur.
Dünya Gıda Güvenliği Günü Amacı
Bu özel günün, gıda güvenliği konusunda farkındalık yaratması, tüketicilere, üreticilere ve devletlere bu konuya odaklanmak için bir fırsat oluşturması bekleniyor. Gıda yoluyla 200’den fazla hastalığın yayılma ihtimali bulunuyor. Her yıl, 10 kişiden 1’i gıda kaynaklı bir rahatsızlık geçiriyor ve 420 bin kişi hayatını kaybediyor.
Ankara Üniversitesinde 2011 yılında YÖK onayı ve Bakanlar Kurulu kararı ile “GIDA GÜVENLİĞİ ENSTİTÜSÜ” kurulmuştur. Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü ”Gıda Güvenliği” ve “Gıda Güvencesi” konusunda çalışmalarına devam etmektedir.
Ülkemiz AB üyeliği çerçevesinde 2004 yılında Tarım Bakanlığın’da Gıda Güvenliği faslı için çalışmalara başlamış ve 2010 yılında “GIDA GÜVENLİĞİ” faslı açılmıştır.
Bu çalışmalarda “Türkiye’de Gıda Güvenliği Kontrol Sisteminin Yeniden Yapılandırılması ve Güçlendirilmesi “ AB Projesi yürütülmüştür.
“7 HAZİRAN DÜNYA GIDA GÜVENLİĞİ GÜNÜ” kutlu olsun.
Prof. Dr. Nevzat ARTIK Prof. Dr. U. Tansel ŞİRELİ
Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü
(37)