Dondurmanın Bileşenleri ve Beslenmedeki Önemi
Dondurma ve buzlu ürünler, yapımında kullanılan maddelere göre başlıca dört gruba ayrılır:
1. Süt ürünlerinden yapılan dondurma,
2. Bitkisel yağ içeren dondurma,
3. Süt yağı ve yağsız süt kuru maddesi katılmış meyve ve meyve sularından yapılan dondurma,
4. Su, şeker ve meyve konsantresinden yapılan dondurma.
İlk iki gruba giren dondurma çeşitleri ülkemizde üretilen dondurmanın yaklaşık olarak tamamını, dünyadaki toplam üretimin de %80-90’ını oluşturmaktadır.
Dondurma, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, D, E ve B Grubu vitaminleriyle, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunan besin değeri yüksek bir yiyecektir. Dondurma; karbonhidrat, yağ, protein ve enerji bakımından sütten görece daha zengin bir besin maddesidir. Vitamin ve mineralleri ise, süte yakın miktarlarda içerir. 100 gram dondurmada 135 mg kalsiyum bulunmaktayken sütte bu miktar 115 mg’dır. Yine 100 gr. dondurmada 115 mg fosfor bulunmaktayken sütte bu miktar 92 mg’dır. Bu özellikleriyle dondurma gelişme sürecindeki çocukların beslenmesinde süt kadar önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle kalsiyum gereksiniminin arttığı ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerinde dondurmanın besleyici değeri önem kazanmaktadır. Dondurmanın, hamileliğin ilk aylarında anne adaylarının bulantı ve kusmalarına hafifletici bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca dondurma yüksek besin değeri ve içerdiği yüksek kalori ile de beslenmesi aksayan anne adayları için oldukça besleyici bir alternatif oluşturmaktadır. 100 gram dondurmanın vitamin ve mineral içeriği aşağıdaki tabloda özetlenmeye çalışılmıştır.
• Süte göre daha fazla besin ögesi içermesi nedeniyle besleyici değeri yüksektir. Önemli bir protein, yağ, vitamin ve mineral madde kaynağıdır.
• Sindirimi daha kolay olduğu gibi sindirim sistemini düzenleyici etkiye sahiptir.
• Kolesterolü düşürücü etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.
• Ayrıca dondurmanın diş sağlılığı üzerinde olumlu etkileri olduğu da belirtilmiştir.
(0)