21 Aralık 2024

Süt Tozu

Süt tozu sütün suyunun buharlaştırılması ile elde edilen toz halde bir üründür. Sütün toz hale getirilmesinin amaçlarından biri, sütün bozulmasını engelleyerek soğutma ihtiyacını ortadan kaldırmak, diğeri ise hacmi düşürerek nakliyeyi ekonomik hale getirmektir.

Süt tozu Türk Gıda Kodeksi’nde yağlı, yağı kısmen veya tamamen alınmış sütten, kremadan veya bu ürünlerin karışımından suyun doğrudan uzaklaştırılması ile elde edilen ve son üründe nem içeriğinin ağırlıkça en fazla %5 oranında olduğu katı ürün olarak tanımlanmaktadır.

Süt tozu çeşitleri yüksek yağlı, tam yağlı, yarım yağlı ve yağsız süt tozu olarak piyasaya sürülür. Yağsız süt tozunda süt yağı oranı %1,5’in altındayken, tam yağlı süt tozunda yağ oranı %26-42 arasındadır. Tüm ürünlerde yağ dışı katı madde içinde minimum süt proteini oranı %34’tür.

Yağlı süt tozlarının raf ömrü, yağın acılaşması nedeniyle yağsız olanlara göre daha kısadır. Yağsız süt tozu ise kuru ve serin bir yerde sağlandığında 3 yıl kadar dayanabilir.Sütün kurutulması sırasında uygulanan ısı süt proteinlerinin denatüre olmasına neden olur. Isıl işlem vitaminlerin kaybolması ile de sonuçlanır. İnek sütünde sprey kurutma sırasında lizin (%5), A vitamini (%60), tokoferol (%40), riboflavin (%30), C vitamini (%93) gibi besin öğelerinde kayıplar görülmüştür . Yine de süt tozu, yeterli besine erişimi olmayan bölgelerde yağ ve protein ihtiyacının karşılanabilmesi için önemli bir araç konumundadır.

(0)

Loading

ASÜD © (Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği) 2019.