Dünya beslenme otoriteleri tarafından birleşilen ortak görüş, süt ve süt ürünlerinin her yaşta tüketiminin genel anlamda sağlığa olumlu etkileri olduğu şeklindedir. Tüm dünyadan 42 ülkenin süt ve süt ürünleri tüketimi konusunda uyguladığı tavsiyeler BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2013 raporunda incelenmiştir (FAO, 2013).
Çoğu ülke günde en az bir porsiyon süt tüketimi önerirken bazıları bu tavsiyeyi günde 3’e kadar çıkartmaktadır. Porsiyon boyutları değişmekle beraber çoğu tavsiye günlük olarak 500 ml süte karşılık gelmektedir.
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün hazırladığı Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde (Sağlık Bakanlığı, 2004) yetişkinler için günlük 2 porsiyon ya da en az 500 gram, çocuklar, ergenler, hamile kadınlar ve menopoz evresindeki kadınlar için 3-4 porsiyon tüketim tavsiye edilmektedir. 1 porsiyon süt ve yoğurt için 200 ml, peynir için 2 kibrit kutusu boyutu olarak belirlenmiştir. Yağsız ya da az yağlı, tuz oranı düşük cinslerin tercih edilmesi önerilmiştir.
(0)