Boston Üniversitesi tarafından yapılan çalışmaya göre yoğurt, özellikle kadınlarda kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor.
Boston Üniversitesi tarafından yapılan ve sonuçları; Amerika, Arizona’nın Phoenix şehrinde Amerikan Kalp Derneği’nin (AHA) düzenlediği 2016 Epidemiyoloji/Yaşam Tarzı Bilimsel Oturumlarında sunulan çalışmaya göre, haftada en az beş kere yoğurt tüketen kadınlarda, az miktarda tüketen ya da hiç tüketmeyenlere kıyasla yüksek tansiyon görülme riski daha az.
Amerikan Kalp Derneği’ne göre yüksek tansiyon oldukça riskli çünkü kalbi zorluyor, beyin kanaması riskini artırıyor ve böbrek sorunlarına neden oluyor. Eğer kontrol altına alınmazsa, yüksek tansiyon; kalp hastalığı, böbrek hastalığı, felç ve körlük gibi hastalıklara neden olabilir.
Daha önce yapılan çalışmalar, süt ve süt ürünlerinin yüksek tansiyon riskini azaltabileceğini ortaya koymuştu ancak araştırmacılar, uzun vadeli birkaç çalışmayla tek başına yoğurdun kan basıncına nasıl etki ettiğini incelemek istediler.
Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi doktora adayı ve baş araştırmacı Justin Buendia, tek başına yoğurdun, kan basıncına etkisini öğrenmek amacıyla yapılan çalışmanın, kendi alanındaki en büyük çalışmalardan biri olduğunu belirtti.
Ulusal Süt Konseyi sponsorluğunda yürütülen çalışma için Buendia ve meslektaşları, 25 ila 55 yaş arası hem kadın hem de erkek katılımcıları inceledi. 75.609 katılımcının kan basıncı bilgileri 18 ila 30 yıl arası izlendi.
Yoğurt tüketimi, yüksek tansiyon riskini %20 düşürüyor
Kan basıncını etkileyebilecek yaş, ırk, ailede yüksek tansiyon öyküsü, fiziksel aktivite ve beslenme gibi faktörleri de göz önünde bulunduran araştırmacılar, grupların kan basıncı ve yoğurt tüketimi arasındaki ilişkiyi inceledi.
Çalışmanın sonunda haftada en az beş porsiyon yoğurt tüketen kadınların, ayda bir kez tüketen kadınlara kıyasla yüksek tansiyon riskinin %20 daha az olduğu tespit edildi. Çalışmada bir porsiyon olarak yaklaşık bir beyzbol topu kadar yoğurt kullanıldı.
Çalışmada, erkeklerde düzenli yoğurt tüketimiyle kan basıncı arasındaki ilişkinin yok denecek kadar az olduğu saptandı. Araştırmacılar, bunun nedeninin çalışmada incelenen erkeklerin kadınlara kıyasla çok daha az miktarda yoğurt tüketmeleri olabileceğini, bunun yoğurdun erkeklerin kan basıncına olumlu etki etmediği anlamına gelmeyeceğini ifade ettiler.
Buendia, yoğurt kadar güçlü olmasa da süt ve peynir gibi diğer süt ürünlerinin de kan basıncı üzerinde olumlu etkisi olduğunu vurguladı.
(8)