Yeni Zelanda Temel Sanayiler Bakanlığı (MPI); sokak sütünün, çok riskli bir gıda olduğunu ve tüketicilerin, bunun farkında olması gerektiğini belirtti.
Yeni Zelanda Temel Sanayiler Bakanlığı’na göre sokak sütü çok riskli bir gıda ancak tüketiciler bunun farkında değil. Sokak sütü pastörize (ısıl işlem) edilmediği için içinde bulunma ihtimali yüksek E. Coli, Campylobacter ve Salmonella gibi bakteriler ölmüyor.
2014 yılında sokak sütü, birçok insanı etkileyen 10 salgına neden oldu. Dolayısıyla hükümet, konuya ilişkin yeni bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor. 1 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan yasaya göre sadece tescillenen çiftçiler, çiftliklerinden doğrudan tüketiciye ya da sokakta süt satabilecek.
Temel Sanayiler Bakanlığı: “Dikkatli olun”
Yeni Zelanda Temel Sanayiler Bakanlığı, tüketicileri sokak sütü hakkında uyardı ve pastörize edilmeyen sokak sütünde çeşitli bakteriler olduğu ve bu bakterilerin sağlığa zararlı olduğu açıklamasında bulundu.
Temel Sanayiler Bakanlığı’nın yanı sıra İrlanda Gıda Güvenliği Otoritesi (FSAI) gibi diğer kuruluşlar da sokak sütüne dair tüketicilere uyarılarda bulundu. Dahası İrlanda Gıda Güvenliği Otoritesi, geçtiğimiz yıl sokak sütünün satılmasının yasaklanması önerisinde bulundu.
Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan açıklamaya göre, pastörize edilmeyen sütlerin satışlarının, 2014 yılında artması sonucunda hastalık salgınları arttı.
Temel Sanayiler Bakanlığı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünler Departmanı Başkanı Matthew Stone, konuya dair şu açıklamalarda bulundu: “Sokak sütü içen birçok insan, sokak sütünün ne kadar riskli olduğunun farkında değil. İnsanlar, sokak sütünde bulunan bakteriler nedeniyle hasta olabileceklerinin bilincinde değiller. Hayvanlar, ne kadar özenle sağılırsa sağılsa, süte bakteri bulaşma riski her zaman var. İçtiğiniz sütün herhangi bir zararlı bakteri içerip içermediğini tadından, görünüşünden ya da kokusundan anlayamazsınız. Dolayısıyla insanlara, pastörize edilmiş yani sütün içindeki zararlı bakterilerin ölmesi amacıyla 70o’nin üzerindeki sıcaklıkta ısıl işlem görmüş sütleri tüketmelerini tavsiye ediyoruz.”
Sütler hem ısıl işlemlerle hem de dondurularak pastörize edilebilir. Pastörize edilen sütte, insanların hasta olmasına neden olan zararlı bakteriler barınamaz.
Tüketicilere sokak sütlerinden uzak durmaları konusunda uyarıda bulunan Stone, insan sağlığının her şeyden daha değerli olduğu notunu düşerek konuşmasını sonlandırdı.
(12)