Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Süt ve Süt Ürünleri Üretimi Ekim 2015 verileri, süt ve süt ürünleri üretimindeki artışı gözler önüne serdi.
TÜİK verilerine göre, ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,2 artışla 695 bin 164 tona ulaştı.
Toplanan inek sütü miktarı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seride Ekim ayında bir önceki aya göre %0,1 artarken, takvim etkisinden arındırılmış seride, 2014 yılı Ekim ayına göre %5,7 artış gerçekleşti.
Ekim’de ticari süt işletmeleri tarafından gerçekleştirilen içme sütü üretimi 114 bin 870 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %5,4 artış gösterdi.
İnek peyniri üretiminin 51 bin 164 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %5,1 arttığı Ekim ayında, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 489 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %26,9 azaldı.
Ekim’de yoğurt üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %13,3 artışla 94 bin 372 tona yükselirken, ayran üretimi ise 56 bin 605 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %13,4 artış gösterdi.
TÜİK’e göre, Ekim ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,4, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
(4)