BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, 2015 yılında ortalama 160,3 puan ile 2009 yılından bu yana en düşük değere geriledi.
sütUluslararası gıda fiyatlarındaki değişimleri ölçen FAO Gıda Fiyat Endeksi’ndeki düşüş, Aralık 2015’te de sürdü. Endeks, Kasım ayına göre 1,5 puan (%1) oranında azalışla 154,1 puan seviyesinde oluştu. Aralık’ta et, süt ürünleri ve tahılda düşen fiyatlar, şeker ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artışla dengelendi. FAO Endeksi, stokların fazlalığı ve ağır ekonomik gelişmelere bağlı olarak birbirini izleyen dördüncü yılı da düşüşle kapatırken, 2015 yılı gıda fiyatları ortalaması, 2014 yılına göre %19,1 oranında düşüşle 164.1 puan oldu.
2009’dan beri en düşük değer
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Aralık ayında 149,5 puan ile Kasım ayındaki değerinin 1,6 puan (%1) altında kaldı.
FAO açıklamasında, süt fiyatlarındaki düşüşün ana nedeni olarak süt tozu fiyatlarındaki gerileme gösterildi. Aralık’ta tereyağı fiyatı yükselirken, peynir fiyatı değişmedi. Tam yağlı süt tozu talebinin azalması, üreticilerin diğer süt ürünlerine odaklanmasına neden oldu. Özellikle Ortadoğu, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika’da artan taleple Aralık ayında tereyağı fiyatı %3 yükseldi. Yağsız süt tozu satışlarının AB müdahale stoklarında garanti edilmiş fiyatlar üzerinden yapılması, tereyağı ve yağsız süt tozu üretimini tam yağlı süt tozu üretiminin önüne geçirdi. 2014 yılı ortalamasında 224,1 puan değerini alan Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, 2015 yılında, 63,8 puan (%28,5) gerileyerek ortalama 160,3 puan seviyesinde oluştu ve böylece 2009 yılından bu yana en düşük değerini aldı.
Aralık 2015’te süt ürünleri gibi tahıl ve et ürünleri fiyatları düşerken, şeker ve bitkisel yağ fiyatlarında yükseliş gözlendi.
(3)