Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Kutbettin Arzu ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ‘Türkiye’den Çin’e İhraç Edilecek Süt Ürünleri İçin Veterinerlik ve Sağlık Şartları Konusunda Protokol’e de imza koydular.
n Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen G20 Zirvesi öncesinde Türkiye ve Çin heyetleri arasında yedi adet işbirliği protokolü imzalandı. Bunlar arasında tarım alanında imzalanan iki protokol de bulunuyor. ‘Türk Kirazlarının Çin’e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü’ ile ‘Türkiye’den Çin’e İhraç Edilecek Süt Ürünleri İçin Veterinerlik ve Sağlık Şartları Konusunda Protokol’e, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi imza attı. Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Süleyman Aslan imzasıyla ASÜD’e gönderilen yazıda, şöyle denildi:
“Ülkemiz ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) arasında iki ülke ticaretinin geliştirilmesi amacıyla 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen G20 Zirvesi’nde, ÇHC Kalite Kontrol, Denetim ve Karantina İdaresi (AQSIQ) ile Bakanlığımız arasında ‘Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Kontrolü, Denetim ve Karantina Genel İdaresi Arasında Türkiye’den Çin’e İhraç Edilecek Süt Ürünlerinin Veteriner ve Sağlık Şartları Konusunda Protokol’ imzalanmıştır.”
Süt ve süt ürünleri ihracatında son iki yıldır hedef pazar haline gelen Çin ile Türkiye arasında Antalya’da imzalanan protokol, Çin’e süt ve süt ürünleri ihracatının önünü açacak yeni bir adım olarak nitelendirildi.
Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan Pazara Giriş Engelleri 2015 Raporu’na göre, Çin tarafından, ülkemiz ihracatı açısından büyük önem arz eden et-et ürünleri, süt-süt ürünleri, tavuk eti-tavukayağı, yaş sebze-meyve gibi temel tarım ürünlerinin ithalatında “İthalatta Risk Analizi Süreci” uygulanıyor. Söz konusu süreçte, ihracatçı ülkenin yetkili otoritesi tarafından ürün spesifik başvurusu yapılan ilgili kuruluş AQSIQ, ilgili ülkeye anket formu iletiyor. Cevapların alındıktan sonra dosya üzerinden inceleme, ardından yerinde incelemeler yapılıyor. AQSIQ tarafından ilgili ülkenin Çin’e ihracat gerçekleştirebilecek bir ülke olmasına kanaat getirilmesi gerekiyor.
(2)