Süt sektörünün tüm taraflarını çatısı altında buluşturan Ulusal Süt Konseyi (USK), 2016 yılının ilk yarısı için çiğ süt litre fiyatını 1,15 TL olarak belirledi.
USK’nın resmi internet sitesinde yer alan duyuruda, çiğ sütte litre fiyatının 2014 yılının ortasında 1,05 lira iken, aynı yılın Temmuz ayında 1,15 liraya çıkarıldığı hatırlatıldı. Duyuruda, 2015 yılı boyunca değişmeden uygulanan fiyatın, 1 0cak – 30 Haziran 2016 döneminde de 1,15 TL olarak uygulanacağı kaydedildi.
Çiğ süt fiyatının görüşüldüğü toplantıya katılan isimlerden Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Cemalettin Özden, 18 aydır aynı olan çiğ süt alım fiyatının artık üreticiyi zorladığına dikkat çekti. Sütün 6 ayda daha 1,15 TL’den satılmasının zararın boyutlarını daha da artıracağını ileri süren Özden, süt fiyatlarının rafta 1 yılda %8 arttığını, ancak üreticinin bu artıştan yararlanamadığını söyledi. Özden, “Buna rağmen üretici kesim ‘orta yol bulunsun’ diye aynı fiyatı kabul etti. Çünkü köylünün elinde süt işleme tesisi yok. Ancak böyle devam ederse süt inekleri kesime gidebilir” diye konuştu.
Üreticilerin mevcut durumda üretimi sürdürmekte zorlandıklarını, süt sanayicilerinin de süt fiyatlarının yurt dışı fiyatlara göre yüksek olduğunu, ihracat pazarlarında son yıllarda görülen tıkanma ile süt sektöründeki büyüme yan yana geldiğinde piyasada arz fazlalığı oluştuğunu dile getirdiklerine dikkat çeken Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de, şunları söyledi:
“Her iki tarafının da kendi açılarından haklı gerekçeleri olması, soruna devletin müdahale etmesini zorunlu kılıyor.
Et ve Süt Kurumu daha aktif hale getirilerek süt piyasasında fiyatların düşmesine neden olan arz fazlasını çekmesi ve bu sütün Okul Sütü örneğinde olduğu gibi yurt içinde tüketilmesine yönelik kampanyalar düzenlenmesi gerekiyor. Bu aslında bir ihtiyaç, çünkü piyasada arz fazlası olmasına rağmen Türkiye’deki kişi başına süt tüketimi hala çok düşük.”
“Belirlenen fiyat yeterli”
Türkiye’de süt fiyatlarının dünya piyasasına göre yüksek olduğuna vurgu yapan Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük ise süt fiyatının yeterli olduğunu söyledi. Eskiyörük, şöyle devam etti:
“Türkiye ihtiyacı olan sütün fazlasına ulaştı. Süt ve süt ürünlerinde dünyada rekabet şansımız olmadığı için üretimi arttırmak tehlikeli. Tarımla ilgisi olmayanlar kesinlikle üretime girmemeli. Bu şekilde üretim yapanlar süt fiyatlarının yükselmesini istiyor. Avrupa’da geçen yıl kotaların kaldırılmasıyla üretim arttı, fiyatlar düştü. Avrupa’da çiğ süt fiyatları TL bazında Türkiye’nin 20 kuruş altında. Buna rağmen Avrupalı üretici, bizim üreticimizden çok daha fazla kazanıyor. Çünkü üretim maliyetleri düşük. Rusya krizinin ardından ihracat tehlikeye girdi. Ülkemizde sütlerin büyük bölümü kontrolsüz toplandığı için ihracata uygun değil. Fiyat ve kalite açısından dünya pazarında rekabet edemiyoruz.”
(12)