Son yıllarda sağlık için faydaları daha iyi anlaşılan probiyotikler bakımından zengin gıdaların gerekli faydayı sağlaması için düzenli tüketilmesi gerekiyor.
4. Fetal Hayattan Çocukluğa İlk 1000 Gün Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi’nin “Mikrobiota ve Fe/I Eksikliği” oturumunda, “Astım ve Mikrobiota İlişkisi” konulu bir sunum yapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Alerji, Göğüs Hastalıkları ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş, hayatın ilk 6 ayında solunum mikrobiyotasının şekillendiğini söyledi. Çokuğraş, kefir gibi probiyotiklerin astım için ek faydasına yönelik çalışmalar yapıldığını, ancak henüz “kesin olumludur” denilen araştırma sonuçları olmadığını kaydetti.
Çocuklarda antibiyotik kullanımı
Türkiye’nin antibiyotiğin en kötü kullanıldığı ülkelerden bir tanesi olduğunu belirten Çokuğraş, “Hastanede doktorların verdiği antibiyotikler dışında eş, dost tavsiyesi ile antibiyotik kullanan çok sayıda insanımız var. Burada bakteri kaynaklı mı, enfeksiyon mu ona bakılarak, antibiyotik tedavisine başlanmak gerekiyor. Ateşten bu kadar korkmaya gerek yok. Ateşin normal sınırının 37,9 olduğunu söylememiz gerekiyor. 38,5’u geçmeyen derecelerde antibiyotik kullanımına gerek yok” ifadelerini kullandı.
Probiyotiklerin sağlık faydası için düzenli tüketim önemli
“Erken Dönem Mikrobiyotanın Nörogelişim Üzerine Etkisi” başlıklı bir sunum yapan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Akyol Mutlu, probiyotiklerin düzenli kullanımının önemli olduğunun altını çizdi. Mikrobiyatının yaşa, hormonlara bağlı olarak değiştiğini belirten Mutlu, antimikrobiyal tedavinin kısa süreli ve hedefe yönelik olması gerektiğini kaydetti.
Bebek formülleri nasıl geliştirildi?
Hero Baby Uydu Sempozyumu’nda “Anne Sütündeki Bilimsel Gelişmeler Yeterince Yakından Takip Edilebiliyor mu?” başlıklı bir sunum yapan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Bölümü’nden Doç. Dr. Merih Çetinkaya, anne sütünün içeriği ve sağlık açısından etkilerine değindi.
Biyoaktif bileşenler içeren Süt Yağı Globül Membranının değişik enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisinin ve diğer sağlık yararlarının araştırmalarla belirlendiğini vurgulayan Çetinkaya, bu etkilerin bebek formüllerinin geliştirilmesine temel oluşturduğunu söyledi. Çetinkaya, “Anne sütünün koruyucu etkisinden yola çıkan formül süt üreticileri anne sütünü taklit etmeye çalışmışlardır. Süt Yağı Globül Membranı eklenen formüllerle beslenen bebeklerde beyin gelişiminin anne sütü ile beslenenlerdekine yakın olduğu, anne sütü ile beslenen çocuklarda olduğu gibi serum kolesterol düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir” dedi.
Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş kimdir?
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapmaktadır.
Yrd. Doç. Dr. Aslı Akyol Mutlu kimdir?
Yrd. Doç. Dr. Aslı Akyol Mutlu Lisans eğitimini 2002-2006 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik alanında yapmıştır. Doktorasını Nottingham Üniversitesi Beslenme Bilimleri departmanında tamamlayan Mutlu, şu anda Hacettepe Üniversitesi Beslenme Bilimleri Anabilim Dalında Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Çalışmalarını Beslenme Biyokimyası, Yetişkin Hastalıklarının Fetal Orijinleri hakkında yürütmüştür.
Doç. Dr. Merih Çetinkaya kimdir?
1975 yılında Diyarbakır’da doğdu. 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezunu olan Çetinkaya, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında ihtisasını, sonrasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı’nda yan dal ihtisasını tamamlamış, aynı zamanda yine Uludağ Üniversitesi Fizyoloji Ana Bilim Dalında doktora yapmıştır.
(10)