Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle TOBB ve Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye’nin işbirliğiyle düzenlenen AB Çevre Ödülleri Türkiye organizasyonunun birincileri belli oldu. Kategorilerinde birinci olan İETT, Recydia ve Vestel ile finalist olan; Ford Otosan Kocaeli, Hydromx, Ekol Lojistik, Tüpraş ve Tofaş, AB Çevre Ödülleri organizasyonunda Türkiye’yi temsil edecek.
TOBB ve REC Türkiye Ofisi’nin ev sahipliğini yaptığı AB Çevre Ödülleri Türkiye birincileri ve finalistleri ödül töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çevre sorunlarının bütün dünyanın kabul ettiği bilimsel gerçekler olarak göz önünde durduğunu ifade etti.
Çevre dostu firmalar teşvik edilmeli
Çevre dostu olan, enerji verimliliği ilkesine göre çalışan firmaların vergi avantajları dahil farklı mekanizmalarla teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yapan TOBB Başkanı, bunun küresel bir politika haline getirilmesi gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, bu anlayışla iş yapan firmaların hem kamu, hem de tüketici nezdinde daha prestijli hale getirilmesi gerektiğine de değinirken, AB Çevre Ödülleri’nin de bu kapsamda en önemli mekanizmalardan birisi olduğunu kaydetti.
1,2 milyar insan tehlikede
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden, çölleşmeye kadar pek çok sorunla karşı karşıya bulunulduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, küresel ısınma nedeni ile pek çok adanın sular altında kaldığına, çölleşmenin önüne geçilmediği takdirde yakın gelecekte 1,2 milyar insan açlık, susuzluk, geçim kaynağının yok olması ve göç etme zorunluluğu gibi etkilere maruz kalacağına işaret etti.
Toprak, su, hava ve enerji dengesi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de dünyanın toprak, su, hava ve enerji dengesi üzerinde kurulu olduğuna işaret ederek bunu bozmamak ve tahrip etmemek gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin çevrecilik alanında üzerine düşeni yapmaya çalıştığını ifade eden Özhaseki, bunları yaparken de ülkenin kalkınmasına mani olmamaya özen gösterdiklerini anlattı.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya nüfusunun 2050 yılına gelindiğinde 9 milyara ulaşacağına ve tüketimin de giderek artacağına işaret eden Özhaseki, “İlk olarak 1850 yılından itibaren dünya üzerindeki sıcaklık bir derece arttı. Herkes bunu iki derecede tutmaya çalışıyor. Eğer 3-4 dereceli artışlara gidecek olursak bu tahribat neticesinde dünya yaşanmaz bir hale gelecektir. Bu birçok türün kaybolmasını, şu güzel ortamın tamamıyla ortadan kalkmasını da beraberinde getirir” dedi.
Mehmet Özhaseki: Çevreye hassas üretim
Çevreye zarar veren ikinci tahribatın deniz suyu seviyesinin yükselmesi, üçüncü önemli tahribatın ise atmosferdeki karbondioksit miktarındaki artış olduğuna dikkat çeken Mehmet Özhaseki, “Bizim kalkınmaya, enerjiye ihtiyacımız var ama bir taraftan da yaşayabileceğimiz bir çevreye ihtiyacımız var. Bütün bunları bir denge içerisinde götürmek bizim en öncelikli işlerimizin arasında. Bütün sanayicilerimizin bu konuda hassas bir şekilde üretimlerini yapmalarını, çevreyi de gözeterek yol haritalarını izlemelerini diliyorum” dedi.
Avrupa yarışı Ekim ayında Estonya’da
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati de konuşmasında çevre müktesebatının sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi için büyük önem taşıdığını belirterek, “Çevre müktesebatı çeşitli sınamaları da beraberinde getiriyor. O yüzden çevre sektörüne 1,5 milyar avro AB fonu tahsis edilmiş durumda. Çevre küresel bir meseledir. İlgili paydaşların katılımı olmadan bu başarılamaz. Burada dereceye girenlere 27 Ekim Estonya Tallinn’de gerçekleşecek yarışta başarılar diliyorum” diye konuştu.
Avrupa Birliği Çevre Ödülleri
AB kapsamındaki en prestijli ödül programı olarak kabul edilen organizasyonda Türkiye’yi temsil edecek firmalar; ‘yönetim’ kategorisinde birinci olan İETT ve finale kalan Ford Otosan Kocaeli, ‘ürün-hizmet’ kategorisinde birinci olan Recydia ile finalistler Hydromix ve Ekol Lojistik; ‘süreç’ kategorisinde ise birinciliği alan Vestel ile finalistler Tüpraş ve Tofaş oldu.
Avrupa Birliği’ne üye 28 ülke ve Türkiye’de sürdürülebilirlik ve inovasyon konusunda başarılı çalışmalarıyla ön plana çıkan işletmelere verilen Avrupa Birliği Çevre Ödüllerinin ulusal düzeydeki programı iki yılda bir düzenleniyor. Ürün/hizmet, yönetim ve süreç olmak üzere üç kategoride verilen ödül ile işletmelerde inovasyonun teşvik edilmesi amaçlanıyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)