İsveçli teknoloji şirketi Spotify’nin yeni kurulan teknoloji şirketleri için şartların iyileştirilmemesi durumunda ABD’ye taşınma planlarını açıklamasının ardından AB’ye yönelik bir uyarı da, Google’dan geldi. Google Avrupa Başkanı Matt Brittin, AB’nin dijital inovasyon alanında ABD ve Çin gibi rakiplerinden geride kalma riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.
Spotify kurucuları Daniel Ek ve Martin Lorentzon yayınladıkları açık mektupta, İsveç politika ve yasa oluşturucuları tarafından yeni kurulan teknoloji şirketleri (start-up) için şartların iyileştirilmemesi ve ülkenin yeni yeteneklere yönelik çekiciliğini artıracak tedbirler alınmaması durumunda şirketlerini ABD’ye taşımayı değerlendirdiklerini deklare etmişlerdi. Daniel Ek ve Martin Lorentzon, mektupta İsveç Hükümeti ile politika ve yasa oluşturucularını, konut yetersizliğinin yanı sıra eğitim sistemi ve vergi kurallarında mevcut sorunları ele almaya davet etmişti.
Mektubun yayımlanmasının ardından ülkede bulunan girişimciler ve teknoloji şirketleri de, Spotify’e destek vermişti. Bu şirketler arasında Skype, Klarna, King, Mojang gibi İsveç asıllı teknoloji şirketleri de bulunuyor.
Spotify’nin açıklamasının ardından Financial Times’e konuşan Google Avrupa Başkanı Matt Brittin de, AB’nin dijital inovasyon alanında ABD ve Çin gibi rakiplerinden geride kalma riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.
AB yetkililerinin dijital değişime şüpheyle yaklaştığını ve bir dizi yasal düzenlemenin şirketlerin büyümesi önünde engel oluşturduğunu vurgulayan Matt Brittin, aşırı idari yüklerin girişimciler ve teknoloji şirketleri için caydırıcı unsur teşkil ettiğine dikkat çekti.
Halen Google hakkında şirketin pazardaki büyüklüğünü daha küçük rakiplerini zayıflatmak için kullanıp kullanmadığına yönelik anti-tröst soruşturması yürüten Avrupa Birliği Komisyonu, Google’ın mobil Android işletim sistemine ilişkin bir soruşturma başlatmayı da planlıyor.
Dijital Tek Pazardan Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Eski Estonya Başbakanı Andrus Ansip yaptığı açıklamada, Google’a ait YouTube’un telif hakkı sahiplerine daha fazla telif hakkı ödemesi gerektiğini dile getirmiş, konunun telif hakkı sahiplerinin ve içerik oluşturucuların haklarının yanı sıra farklı hizmet sağlayıcılara eşit rekabet şartlarının yaratılması ile ilgili olduğunu söylemişti. Andrus Ansip, YouTube’un sanatçılara daha düşük miktarlarda ödeme yapmasının Spotify gibi şirketlere yönelik adil olmayan rekabet şartları yarattığını belirtirken, Google ise YouTube’un Spotify gibi müzik alanında uzmanlaşan rakipleriyle kıyaslanmasının doğru bir yöntem olmadığını savunuyor.
AB üye ülkelerinde Google’ın yanı sıra Facebook gibi teknoloji alanında lider olan şirketlere karşı gizlilik standartlarına ilişkin incelemeler de sürüyor. Apple’a yönelik ise şirketin İrlanda ile imzaladığı vergi anlaşmasının yasadışı olup olmadığına ilişkin bir inceleme devam ediyor.
Geleneksel sektörlerde uzmanlaşan AB kurum ve yetkililerinin yeni iş modellerinin yarattığı gereklilik ve ihtiyaçları doğru okuyamadığı değerlendirmesini yapan teknoloji şirketleri, bu doğrultuda AB Komisyonu ve üye ülkeleri “Dijital Tek Pazarı” tamamlamak üzere öngörülen tedbirleri biran önce hayata geçirmeye davet ediyorlar.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(7)