Çok uluslu şirketlerin AB ülkelerinin tamamında aynı vergilendirme sistemine tabi olmasına ilişkin yeni kurallar, 1 Ocak 2017 itibarıyla yürürlüğe girdi. Böylece üye ülkelerin kurumsal vergilendirmeye ilişkin yeni kararlarını, otomatik olarak diğer üye ülkelerle paylaşması gerekecek.
Çok uluslu şirketlerin kârlılık kayıtlarının vergi avantajı sunan başka üye ülkelere kaydırılması ya da vergi ödemelerinin geciktirilmesi gibi suistimallerin önlenmesini hedefleyen yeni kurallar çerçevesinde üye ülkeler, her altı ayda bir AB genelinde ortak bir noktaya sınır ötesi faaliyet gösteren şirketlere ilişkin vergilendirme kararlarını bildirecek.
Vergi avantajı için kaçışlar izlenecek
Böylece diğer üye ülkeler bu noktadan erişebilecekleri listeleri inceleyerek, bu işletmelerin kendi sınırları içerisindeki faaliyetleri dolayısıyla tahakkuk eden vergilere ilişkin kendi kayıtlarıyla diğer AB ülkelerinin kayıtları arasında karşılaştırma yapabilecek.
Bu kapsamda ilk incelemelerin 1 Eylül 2017’de gerçekleştirilebiliyor olması öngörülürken, 1 Ocak 2018 itibarıyla da 2012 yılından itibaren tüm sınır ötesi işletme faaliyetlerine ilişkin vergilendirmelerin bu ortak bilgi bankasına aktarılmış olması gerekiyor.
Apple hukuki süreç başlatmıştı
AB Komisyonu, son olarak İrlanda’daki faaliyetlerinden dolayı Apple’a 13 milyar avro geriye dönük vergi borcu çıkarmıştı.
Dünyanın en değerli şirketleri sıralamasında başı çeken Apple, karşılık hukuki süreç başlatmış, Aralık 2016’da AB’nin sulh hukuk mahkemesi olarak faaliyet gösteren Lüksemburg’daki ilk derece mahkemesine resmi temyiz başvurusunda bulunmuştu.
Sosyal Politika’da altı stratejik başlık
Öte yandan sosyal politikalar ve çalışma hayatına odaklı çalışmalar yürüten AB ajansı Eurofound (The European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions – Avrupa Yaşam ve Çalışma Koşullarını İyileştirme Vakfı) 2017 – 2020 dönemi için çalışma programını açıkladı.
Eurofound’un, söz konusu dönem için açıklanan programında altı stratejik çalışma alanı, “Çalışma şartları ve sürdürülebilir çalışma, Endüstriyel ilişkiler, İşgücü piyasalarında değişim, Yaşam kalitesi ve kamu hizmetleri, Dijital çağ: Çalışma hayatı ve istihdam açısından fırsat ve zorluklar, AB genelinde yukarı yönlü ekonomik yakınsamanın gözetimi” olarak belirlendi.
Eurofound önümüzdeki 2017-2020 arasını kapsayan dört yıllık dönem içerisinde, bu stratejik alanlarda AB politikalarının belirlenmesi için ilgili kurumlara destek sağlayarak, üye ülkeler arasında uyumun artırılmasını hedefleyecek.
Stratejik hedeflerin ilk dördünün Eurofound’un uzun yıllar üzerinde çalışma sürdürdüğü alanlar olduğu belirtilirken, son iki hedefin yatay kesen, pek çok alanda dönüştürücü etkisini hissettirecek olan iki yeni çalışma alanı olarak belirlendiğine dikkat çekiliyor.
(4)