Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, insan kaynağına yatırım sayesinde bireylerin istihdam edilebilirliğinin artması hedefiyle Avrupa İçin Yetenekler gündemi oluşturdu.
Günümüz ekonomilerinin en büyük sorunlarından biri olan iş piyasasının ihtiyacı olan iş tecrübesi ve yeteneklerin belirlenmesi, yukarı yönlü sosyal dönüşümün desteklenmesi AB Komisyonu’nun ilk sıralarda yer alan öncelikleri arasında bulunuyor. “Avrupa Beceriler Gündemi”, AB Komisyonu’nun 2016 yılı programında duyurulmuştu.
AB Komisyonu’nun insan kaynağına yatırımın artırılmasını hedefleyen yeni girişimi, Avrupa ekonomisinin büyümesi ve rekabetçiliğinin artması açısından büyük önem taşıyor. Avrupa İçin Yetenekler gündemi, üye ülkeler ve istihdam piyasası ile ilgili paydaşları, istihdam piyasasında mevcut yetenek ve iş becerilerinin kalitesinin artırılması için harekete geçmeye davet ediyor.
Avrupa istihdam piyasasına ilişkin çalışmalar, 70 milyon Avrupalının iş bulmalarını sağlayacak okuma ve yazma becerilerinin eksik olduğunu, bu sayının çok daha üzerinde Avrupalının rakamsal ve dijital becerilerinin eksik olduğunu ortaya koyuyor.
Temel bilgi ve becerilerin eksikliği bu kişileri işsizlik, yoksulluk ve sosyal dışlanma riskleri ile karşı karşıya bırakıyor. Öte yandan yüksek kalifikasyona sahip gençlerin ise kabiliyet ve profesyonel hedeflerine uymayan işlerde çalışmakta olduğu görülüyor.
Avrupa’daki işverenlerin %40’ı da işlerini büyütme ve yenilikçi çalışmalar gerçekleştirme hedeflerini gerçekleştirecek, çağdaş bilgi ve kabiliyet donanımda olan işgücü bulamadıklarından şikâyet ediyor.
Çalışmalar, az sayıda kişinin girişimci bir düşünce yapısına ve kendi işlerini kurabilecek ve istihdam piyasasının değişen gerekliliklerine uyum gösterecek uzmanlıklara sahip olduğunu gösteriyor. AB Komisyonu istihdam edilebilecek kişilerin becerilerinin geliştirilmesi için 10 eylem önerisi hazırladı. İşte o öneriler:
İş hayatında gerekli becerilerden çok az bir bölümüne sahip yetişkinlere asgari seviyede okuma-yazma, sayısal ve dijital becerilerin kazandırılması için yardım sağlanması.
Avrupa iş piyasasında gerek duyulan kalifikasyonların dökümünün yapıldığı bir Avrupa Kalifikasyonlar Çerçevesi hazırlanması.
Üye ülkeler, eğitim, istihdam ve iş dünyasından paydaşların bir araya gelerek bir “dijital yetenek havuzu” oluşturulması.
Özellikle bazı sektörlerdeki kalifiye çalışan bulma sorununa çözüm bulunması için sektörlerle işbirliği yapılması.
Sığınmacıların ve göçmenlerin bilgi ve becerilerinin tanımlanması için profilleme yapılması.
Bireylerin tecrübe ve becerilerini daha iyi tanıtabilmelerini sağlamak ve iş piyasasında gerekli iş bilgilerinin zamanlı tespit edilmesini sağlamak için kullanımı kolay uygulamalar hazırlanması.
Mesleki eğitim ve öğrenimin tercih edilen bir seçenek olarak konumlandırılması.
21. Yüzyılın gerekliliklerine göre yaşamak ve çalışmak için gerekli becerilerin daha fazla kişi tarafından edinilmesinin yanı sıra girişimci ve yenilikçi yaklaşıma sahip kişi sayısında artış olmasını teşvik için bir bildirge hazırlanması.
Yeni mezunların istihdam piyasasında nasıl ilerlediğinin yakından izlenmesi.
Beyin göçünün önlenmesi için etkin yöntemler geliştirilmesi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(14)