Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yayınlanan rapora göre, AB’ye üye 28 ülkeden 23’ündeki 130’dan fazla kentin hava kalitesi standartların altında…
AB Komisyonu, Avrupa’da çevre politikalarına yönelik uygulamalar değerlendirilerek, uygulamadaki aksaklıkları ortaya koyan bir rapor yayınladı.
Çevre politikaları ve üzerinde anlaşmaya varılmış kuralların geliştirilmesini hedefleyen çalışma ile atık yönetimi, doğa ve biyo-çeşitlilik, hava kalitesi, su kalitesi ve su kaynaklarının yönetimi üzerine AB mevzuatının geliştirilmesi için hazırlanan çevre politikalarının performansı değerlendirildi. Böylece tespit edilecek sorunların daha büyük boyutlara ulaşmadan önce ele alınıp, uygulama eksiklerini gidermek üzere çözümler aranması amaçlanıyor.
Çevre uygulamaları ile 50 milyar avroluk tasarruf
AB çevre mevzuatının tam uygulanması AB ekonomisi için her sene sağlık ve çevre giderlerinden ileri gelen 50 milyar avroluk maliyetin tasarruf edilmesi anlamına geliyor.
Eurobarometer’a göre, her 4 vatandaştan 3’ü ülkelerinde çevrenin korunması için Avrupa yasalarının gerekli olduğu kanısını taşıyor. Her 5 kişiden 4’ü ise AB kurumlarının, bu yasaların gerektiği gibi uygulanıp uygulanmadığını denetlemesi gerektiği görüşünde.
AB Komisyonu Raporu’nda, AB28’in hava kalitesi, atık yönetimi ve dönüşüm ekonomisi, doğa ve biyo-çeşitliliğin korunması alanlarındaki uygulamaları değerlendirilmekte ve geliştirilmesi gerekli görülen alanlara ilişkin öneriler yer alıyor.
Üye ülkelerin atık yönetimine ilişkin eksiklikleri olduğu; geri dönüşümü olan belediye atıklarının değerlendirilmek yerine toprak altına gömülmesini sınırlandırmada yetersiz kaldığı vurgulanan raporda yer alan bazı tespitler şöyle:
AB ülkelerinde 130 kentin havası kirli!
“Doğanın ve biyo-çeşitliliğin korunmasına ilişkin birçok yerel başarı öyküsü olmasına karşın, ekosistemi tehlikeye düşürme potansiyeli bulunan biyo-çeşitlilik kaybını önleme çalışmalarının hızlandırılması gerekmektedir.
28 üye ülkeden 23’ünde yer alan 130’dan fazla kentte, hava kalitesi standartları istenen düzeyde değil. Hava kalitesinin iyi olmaması, ulaşım sektöründen kaynaklanmaktadır.
Sağlık sorunlarına yol açan çevre gürültüsünün azaltılması için çalışmalara hız verilmelidir.
Su kalitesi ve su kaynağı yönetimi alanında ise çoğu üye ülke kentsel atık suların toplanması ve arıtılması konusunda sıkıntı yaşamakta; nitrat yoğunluğu ve ötrofikasyon seviyesi neredeyse bütün üye ülkelerde ciddi bir sorun olmaya devam etmektedir.
Çevre politikalarının gerektiği şekilde uygulanmamasını doğuran birtakım temel sebepler birçok üye ülkede aynı konulardan kaynaklanmakta; idari makamlar arasındaki eşgüdümün başarısız olması, yetersiz kapasite, bilgi ve veri eksikliği bu sebepler arasında bulunmaktadır.
AB’de atık politikasına tam uyum çalışmaları, 2020 tarihine kadar olan süre içerisinde 400 bin ek istihdam sağlayacak.
AB Komisyonu destek verecek
AB Komisyonu’nun Çevre, Balıkçılık ve Denizcilik İşlerinden Sorumlu Üyesi Karmenu Vella, çevre politikalarının düzensiz ve kurallara aykırı bir biçimde uygulanmasının kimseye faydası olmadığını belirterek, çevre kanunlarının uygulanış şeklinin geliştirilmesinin vatandaşlara, kamu idarelerine ve ekonomiye katkı sağlayacağını söyledi. Komisyon tarafından yayınlanan çalışmanın önemini vurgulayan Karmenu Vella, vatandaşların hava, su kalitesi ve atık yönetimi konularında en yüksek standartlara ulaşmasını güvence altına almak için AB Komisyonu’nun üye ülkelere destek sağlayacağını kaydetti.
(34)