Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Sanayide Modernizasyon için Akıllı Uzmanlaşma Platformu (Smart Specialisation Platform for Industrial Modernisation) girişimini başlattı. Sanayide modernizasyon platformunun yanı sıra tarım ve gıda sektörüne yönelik tematik platformlar da oluşturuldu.
“Akıllı Bölgeler” konferansı kapsamında açılışı gerçekleştirilen platform ile sanayide modernizasyon alanında bölgeler arası işbirliğinin geliştirilmesi için bölgelere destek sağlanması hedefleniyor. Böylece bölgelerin bu alandaki önceliklerinin uyumunun sağlanması ve yürütülen projelerin etkinliğinin artırılması planlanıyor.
Olgunlaşan projelere yatırım teşviki
Bu kapsamda “Kolaylaştırıcı Anahtar Teknolojiler”, kaynak verimliliği ve hizmetler alanında yenilikçilik gibi konuların ele alınması planlanıyor. Olgunluk dönemine erişen projelere yatırımların teşvik edilmesi için bir platform oluşturulması da hedefler arasında. Böylece bölgeler düzeyinde uygulanan yenilikçi projelerin 120 milyar avroluk 2014-2020 Avrupa Yapısal ve Yatırım (ESI) Fonlarından, COSME ve Ufuk 2020 programları ve Stratejik Yatırımlar için Avrupa Fonu gibi AB fonlarından daha etkin faydalanması sağlanacak. Ek olarak test yatakları, pilot tesisler, veri merkezleri ve Fab-Labs gibi tesislerin bölgeler arasında işbirliğine dayalı olarak gelişimi veya mevcut tesislerin paylaşımı, iş dünyası ve araştırma kuruluşları arasında işbirliğinin artırılması teşvik edilecek.
Akıllı Uzmanlaşma nedir?
“Akıllı uzmanlaşma” kamu yatırımlarının araştırma ve yenilikçilik alanında daha etkin ve odaklı kullanımını teşvik eden yenilikçi bir yaklaşım olarak tanımlanıyor. Üye ülkelerde 135 bölgenin sanayide modernizasyonu, öncelikli yatırım alanı olarak belirlendi. Dolayısıyla ortak projeler geliştirilmesi için önemli bir potansiyel bulunuyor. AB tarafından ilk “Akıllı Uzmanlaşma Platformu” 2015 yılında enerji alanında bölgeler arası işbirliğini geliştirme hedefiyle oluşturulmuştu.
AB Komisyonu sanayide modernizasyon platformunun yanı sıra tarım ve gıda sektörüne yönelik tematik platformun oluşturulduğunu duyurdu. Platformların yönetimi, AB Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi tarafından yürütülecek.
Avrupa e-Devlet Eylem Planı
Öte yandan AB Dönem Başkanlığı görevini sürdüren Hollanda tarafından düzenlenen Dijital ve Açık Devlet Konferansı, 2 – 3 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Kurumlar, ülkeler ve kamuoyuyla veri paylaşımının iyileştirilmesine yönelik tedbir ve girişimler odaklı olarak gerçekleşen konferansta, “Devlet ve vatandaşlar arasında şekillenen yeni ilişki modeli; Kamu kurumları tarafından toplanan verilerin daha etkin kullanımı ve Dijital devlete güvenin güçlendirilmesi” konuları ele alındı.
Konferansta konuşan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Andrus Ansip, dijitalleşme sürecinin tasarrufa, çevre korumasına ve daha etkin, daha açık demokrasilere katkı sağladığını bildirdi.
Avrupa e-Devlet Eylem Planı, dijital dönüşüm sürecinde üye ülkelerde gelişimin hızlandırılması için öncelikli eylem ve girişimleri belirliyor. AB içerisinde e-Devlet konusunda henüz yeterince yol kat edemeyen üye ülkeler bulunduğuna dikkat çekiliyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)