Tarım Bakanlığının bir mektubuna göre Almanya, yabancı ot öldürücü (herbisit) olarak glifosat kullanımının devamına izin veren AB teklifini desteklemeyi planlıyor.
Montanto’nun Roundup ürünü dahil birçok herbisitte kullanılan glifosatın, kansere yol açıp açmadığı konusunda AB ve BM daireleri arasında anlaşmazlığa neden oldu.
Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu’nun glifosat iznini 15 yıllığına, 2031 yılında kadar uzatmaya yönelik teklifini onaylayıp onaylamayacağı kararını geçtiğimiz ay ertelemişti. Glifosatla ilgili mevcut izin Haziran ayında doluyor.
Yaptıkları resmi şikayet ile glifosat kararının ertelenmesinde önemli rol oynayan çevreci gruplar, bu ertelemeyi geçici bir zafer olarak değerlendirmişti. Çevreci gruplara göre glifosat içeren ürünler dünyanın en sık kullanılan herbisitleri ve bu ürünler yalnızca gıda üretiminde değil park ve bahçe gibi kamusal alanlarda da kullanılıyor.
İlk olarak Almanya’nın en önemli gazetelerinden Sueddeutsche Zeitung’ta yayınlanan mektupta, bakanlığın bitki koruma biriminin Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA) yaptığı değerlendirme ile aynı fikirde olduğu ifade ediliyor.
Gıda güvenliğiyle ilgili mevcut ve yeni riskler konusunda üye ülkelerin ulusal yetkililerine bağımsız bilimsel bilgi sağlayan Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu, glifosatın kansere yol açmayacağı yönünde görüş vermişti.
Çelişen görüşler
EFSA’nın kararı, glifosatı insanlar için “muhtemel kanserojen” olarak sınıflandıran Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) görüşüyle çelişiyor.
EFSA, glifosat kararı sonrasında bilim insanları ile de ters düşmüştü. Dünyanın farklı yerlerindeki 96 akademisyen, Avrupa Sağlık Delegesi Vytenis Andriukaitis’e 27 Kasım 2015 tarihli imzalı bir mektup göndererek, Avrupa Birliği yetkililerinin EFSA’nın görüşünü dikkate almamasını istemişti.
Çevreci grupların talebi
Çevreci gruplar glifosata yönelik yasak talebinde bulundu. Öte yandan Almanya çevre koruma grubu, bu yılın başlarında ülkenin en popüler biralarından 14’ünde glifosat maddesinin izine rastlandığını ifade etti.
EFSA çalışması ayrı bir madde olarak glifosatı incelemişti. Ancak Avrupa Komisyonu, glifosatla bir arada bulunan maddeler nedeniyle bazı ürünlerin yasaklanıp yasaklanmayacağını belirlemek istediğini açıkladı Avrupa Komisyonu’na göre glifosatın belirli maddelerle bir arada bulunması başka riskler doğurabilir.
Fransa’nın sağlık ve güvenlik kurumu geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, olası sağlık riski endişeleri nedeniyle, glifosat ve POEA’nın birlikte kullanıldığı herbisitleri yasaklamaya hazırlandığını açıkladı. POEA, glifosat gibi herbisitlerin etkinliğini arttırmak amacıyla kullanılan bir yüzey aktif madde.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(6)