Son yıllarda beslenmede “doğal” ve “organik” trendinin etkisi ve medya aracılığıyla bazı isimlerin yanlış yönlendirmesi sonucu sağlık için risk teşkil eden ürünlerden birisi de yoğurt. Sağlıklı olduğu düşüncesiyle tercih edilen ve “Köy yoğurdu”, “Ev yoğurdu” iddiasıyla açıkta satılan ürünler, sağlığı tehdit ediyor.
Sofralarımızın temel besin maddelerinden yoğurt, istismara açık bir ürün. Yapımında kullanılan sütten, hangi koşullarda yapıldığına kadar birçok belirsizlik içeren ‘Köy yoğurdu’, ‘ev yoğurdu’ gibi açıkta satılan ürünler konusunda ciddi bir uyarı geldi. “Tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşması” misyonuyla faaliyet gösteren Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından yapılan açıklamada, ‘Doğal’ ve ‘organik’ gıda arayışında doğru sanılarak yapılan hataların bazen sağlığı tehdit eden sonuçlar doğurabildiği kaydedildi.
Sofralarımızda en çok tüketilen gıda maddelerinden yoğurttaki tehlikeye dikkat çekilen açıklamada, ‘Köy yoğurdu’, ‘ev yoğurdu’ etiketiyle piyasada gittikçe daha sık görülen yoğurtların açıkta satılan, hiçbir denetim ve kontrolden geçmeyen sütlerden yapılma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtilerek, merdiven altı üretim uyarısı yapıldı.
Ambalaj Sanayicileri Derneği ASD Başkanı Sadettin Korkut, Türkiye’nin birçok bölgesinde tüketicinin ‘daha sağlıklı’ diyerek tercih ettiği açık süt satışına değinerek “Halkımız alışkanlıkları konusunda muhafazakar. Zor vazgeçiyor. Anadolu’da çok yaygın olan, büyük şehirlerimizde sitelerin kapısına kadar gelen açık sütlerin kaynağını çok iyi sorgulamalıyız. Ev kadınlarının, ev yoğurdu yapmak için satın aldıkları açık sütün, sağlık sorunlarına yol açabileceğini dikkate almalıyız” dedi.
Ambalajsız süt ve yoğurtta risk!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkta satılan gıdalarla ilgili uyarılarını hatırlatan ASD Başkanı Korkut, piyasada son dönemde giderek artan ‘ev yoğurdu’, ‘köy yoğurdu’ diye pazarlanan ürünlerin tüketilmesi konusunda tüketicinin dikkatli olmasını istedi. Korkut, şöyle konuştu:
“Türkiye’de sofralarda en çok tüketilen ürünlerden süt ve yoğurt konusunda büyük bir tartışma var. Toplumda artan ‘doğal ürün’ talebine paralel olarak neredeyse her köşede görmeye başladığımız ‘köy yoğurdu’, ‘ev yoğurdu’ iddiasındaki ürünlerin menşeinin titizlikle sorgulanması gerek. Sütün sağımı, çiğ halde muhafaza edilmesi, işlenmesi, hijyenik koşullarda taşınması, üretiminden tezgaha çıktığı ana kadar uygun ısı koşullarının sağlanması gibi takip edilecek birçok madde var. Kontrol altında olmayan sütlerden yine denetimsiz, tabiri caizse merdiven altı üretildiği tahmin edilen yoğurtlar sağlık için büyük tehlike oluşturuyor.
Şunu unutmayalım, pastörize edilmeyen, ambalajsız süt her zaman risklidir. Fazla kaynatıldığında ise besin değerini kaybettiğini hepimiz biliyoruz. Çocuk, yaşlı, kadın, erkek herkesin temel besin maddesi olan süt ve yoğurdu bilinçli tüketelim.”
Ambalajlı yoğurt tercih edin
ASD Başkanı Sadettin Korkut, ambalaja giren yoğurtları satın alırken de mutlaka etiketli ürünler tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Tüm gıda maddelerinin, gıda ile temasa uygun malzemelerden yapılmış ambalajlarda satışa sunulmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Korkut, şunları söyledi:
“Denetimsiz satılan süt ve yoğurtta karşılaşılan büyük sorunlardan birisi de budur. Sokakta, çarşıda, açıkta gıda ambalajına uygun olmayan renkli kutularda ‘köy yoğurdu’ iddiasıyla ürün satışı olduğunu görüyoruz. Tekrar tekrar kullanılıyorsa hijyenden söz edilemez.
Kayıt dışı ürünlerden uzak durmak her şeyden önce sağlıklı gıda tüketiminin ilk şartıdır. Unutmayalım ki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle üretim yapan, yasal standartlara uygun ambalajlarda satışa sunulan ürünleri tüketme konusunda daha bilinçli davranmalıyız. Her zaman söylediğimiz gibi, satın aldığınız ürünün ambalajı onun güvencesidir. Ambalaj üzerindeki etiket, ürünün içeriğini anlatır. Sağlık için özellikle sütte ve yoğurtta, etiketinde doğru bilgiler olan ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Halkımızı bu konuda duyarlı ve bilinçli olmaya çağırıyoruz.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(31)