FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva’ya göre açlık mücadelesinde kadınları desteklemek ve gerekli fırsatları sağlamak büyük önem taşıyor.
Aralık ayında, FAO’nun İtalya, Roma’daki genel merkezinde düzenlenen ileri seviye etkinlikte konuşan FAO Genel Direktörü Graziano da Silva, “Kadınlar tarımda yaptığımız işlerin omurgasını oluşturuyor” dedi. Genel Direktör, kadınların gelişmekte olan ülkelerdeki tarımsal iş gücünün %45’ini oluşturduğunu, bu oranın Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde %60’a çıktığını vurguladı.
Kadınlar ve tarım konusunda önemli veriler
Gelişmekte olan ülkelerde kadınlar tarımsal iş gücünün %45’ini oluşturuyor. Bu oran Latin Amerika’da %20’yken, Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde %60’a kadar çıkıyor.
Afrika, Asya ve Pasifik bölgesindeki gelişmek olan ülkelerde kadınların haftalık ortalama çalışma süresi erkeklerden 12-13 saat daha fazla.
Tüm bölgelerde kadınların sahip olduğu toprak miktarı erkeklere kıyasla daha. Üstelik kadınlar erkeklere kıyasla daha kalitesiz topraklara sahip. Toprak sahiplerinin %20’den daha azı kadın.
Kadın çiftçilerin erkeklerle aynı kaynak olanaklarına sahip olması durumunda, verimlilik kazanımları sayesinde dünyadaki aç insanların 150 milyonunu beslemek mümkün.
Kadınlar gelirlerinin %90’ının evleri ve aileleri için kullanıyor. Bu davranış, nesiller arası yoksulluk döngüsünü kırmaya yardımcı olabilir.
‘Kadınlara iyi çalışma şartları sunmak önemli’
Graziano da Silva’nın konuştuğu etkinlik, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi’nin Slovak Başkanlığı tarafından ortak bir şekilde düzenlendi. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Dünya Gıda Programı (WFO) ve BM Kadın da etkinliğin düzenlenmesine katkı koydu.
FAO Genel Direktörü’ne göre, kadınların işgücündeki bu payı, kırsal bölgelerdeki kadınlara çalışma şartlarının iyi olduğu bir ortam sunmanın önemini gösteriyor.
Graziano da Silva, “Tüm mesele sunulan fırsatlarda. Veriler, fırsat verilen kadınların çiftliklerindeki ve gelirlerini arttırdığını gösteriyor. Bu sayede doğal kaynaklar daha iyi yönetilmiş oluyor. Beslenme iyileşiyor. Geçim kaynakları güvence altına alınmış oluyor.” dedi .
Graziano da Silva, kırsal bölgelerde yaşayan kadınların Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri’nin, özellikle açlık ve kötü beslenmeyi ortadan kaldırma hedefinin başarısı için de önemli bir rolü olduğunu söyledi.
Sıfır Açlık hedefini kadınlar olmadan başarmak mümkün değil
Avrupa Birliği Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Komiseri olan Neven Mimica konu hakkında şunları söyledi:
“Kadınları eğittiğinizde bir nesli eğittiğiniz söylenir. Aynı şey, kadınlara destek verdiğinizde de geçerli. Bu destek yalnızca bilgiye erişimi değil, eşit fırsatları ve kadınlara söz hakkı tanımayı kapsamalıdır.”
Mimica, mevcut istatistiklere bakıldığında bu desteğin yeterli olmadığını söyledi.
Cinsiyetler arasındaki farkı kapatmak
Slovak Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı ve Avrupa Birliği’nin mevcut Konsey Başkanı Gabriela Matecná görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:
“Cinsiyet ayrımı tarımsal verim, gıda güvencesi ve ekonomik büyüme anlamında topluma zarar vermektedir.”
Matecná, kadınların dünya genelindeki tarımsal iş gücünün neredeyse yarısını sağladığını, buna karşın tarımsal alanların sadece %20’sine sahip olduklarını ifade etti.
(7)