Almanya Risk Değerlendirme Federal Enstitüsü (BfR) tarafından düzenlenen bir sempozyuma göre gıda ve yem amaçlı böcek kullanımı için daha çok güvenlik verisine ihtiyaç var. BfR anketine göre, Almanlar böcekleri gıdadan çok yem olarak görüyor.
Geçtiğimiz ay Berlin’de düzenlenen sempozyumda konuşan BfR başkan yardımcısı Dr. Reiner Wittkowski, böceklerin gıda kaynağı olarak kullanımının gittikçe artan bir şekilde ilgi çektiğini, bu nedenle söz konusu gıdaların ne kadar güvenli olduğunu belirlemenin önemli olduğunu söyledi.
Böcekler hayvan yemi olarak kullanılıyor mu?
Avrupa Birliği gıda yasasına göre ‘yeni gıda’ olarak sınıflandırılan böceklerin gıda kaynağı olarak kullanımı henüz onaylanmış değil. Böceklerin hayvan yemi olarak kullanılmadan önce de değerlendirilmesi gerekiyor.
BfR, böceklerin gıda ve yem olarak kullanımı hakkındaki algıları öğrenmek için bazı anketler düzenledi. Bu anketlere göre Almanların çoğu, böceklerin hayvan yemi olarak kullanılmasını kabul ediyor ancak insan tüketimi konusunda daha kaygılı.
Almanlar teoride böceklerin sürdürülebilir bir gıda kaynağı olmasını ve protein ve mikrobesin içeriği açısından zenginliğini kabul etse de, tanınmayacak derecede işlenmediği müddetçe böcek yemeyi tiksindirici buluyor.
Şehirli erkekler böceklerin gıda kaynağı olarak kullanımına daha sıcak bakıyor
Ankete göre böcekleri denemeye en açık grup, 18 ile 30 yaş arasında olan ve şehirde yaşayan eğitimli erkeklerdi.
Böcek yeme konusunda daha ılımlı olan bu bireylerin profili, böcekleri yemeye sıcak bakan Batılı tüketicilerin profilini çıkaran bir çalışmada bildirilen gözlemler ile eşleşiyor.
Ghent Üniversitesi’nde Gıda Bilimi, Tarım Ekonomisi ve Davranış Ekonomisi Profesörü olan Wim Verbeke, erkeklerin böcek yemekleri konusunda kadınların 2 katı kadar pozitif olduğunu ve gıda tercihlerinin çevreyi nasıl etkilediğiyle ilgilenen bireylerde bu tutumun daha çok görüldüğünü ifade etti.
Böceklerin endüstriyel olarak, kontrollü koşullar altında yetiştirilmesi et ve balık için bir alternatif sunuyor. Atık maddelerle beslenebilen böcekler, sıcakkanlı canlılar olmadıkları için yem kullanma verimlilikleri sığır, domuz veya kümes hayvanlarına kıyasla çok daha iyi. Hayvan refahı ve çevresel konular da böceklerin diğer avantajları.
EFSA’nın böceklerle ilgili görüşleri
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), Ekim 2015’te, hayvan proteinlerine kıyasla böcek üretimi, işlenmesi veya tüketiminin yaratabileceği risklerle ilgili bilimsel bir görüş yayınladı.
Görüşte alerjen ve çevre riskleri gibi olası tehlikeler tanımlanırken, güvenlik konularındaki veriler yer almıyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(173)