Araştırmacı ve analistlerin bir araya geldiği yıllık bir beyin takımı toplantısı, IFCN (Uluslararası Karşılaştırmalı Çiftlik Veri Ağı) Süt Konferansı zarfında düşük süt fiyatları konusunu görüştü. Uzmanlara göre, artan süt ürünleri talebi etkisiyle, süt fiyatları 2016 yılında toparlanabilir.
IFCN konuyla ilgili bir basın bülteni yayınladı.
Piyasa mekanizması, ulusal süt fiyatlarının küresel piyasa fiyatını takip ettiği anlamına geliyor. IFCN (Uluslararası Karşılaştırmalı Çiftlik Veri Ağı) süt ürünleri araştırma ağına göre, yerel süt piyasası düşüşü açık piyasalarda daha hızlı gerçekleşiyor.
Süt üretimi sıkıntılı bir dönemde
IFCN yönetici direktörü Torsten Hemme, son 14 aydır yaşanan süt ürünleri krizinin, 2012 yılında yaşanan süt ürünleri krizi ve 2013-2014 dönemindeki süt ürünü fiyat artışı nedeniyle ortaya çıktığını söyledi.
IFCN’ye göre çiftlikler şu anda nakit akışını ayarlayarak ve sığır ve yem gibi envanterleri sınırlandırarak ayakta kalıyor. Buna göre, bakım ve yatırımlar çiftliklerin negatif gelirini dengelemek için erteleniyor.
Konferans çalıştayında konuşan IFCN kurulu başkanı Anders Fagerberg, “Küçük işletmeler olan çiftlikler, riskleri değiştirmek için günümüzde risk yönetimi araçları arıyor” dedi.
Süt fiyatlarının geleceği, IFCN Araştırmacı Ağı’nda 40’tan fazla farklı ülkeden gelen 70 süt ürünleri uzmanı tarafından ele alındı.
2016’da dünya süt talebi ve süt arzı nasıl değişti?
IFCN araştırmacılarının tahminlerine dayanan analize göre dünya süt arzı 2016 yılında %1,5 oranında büyüyecek. 2016 yılında beklenen bu artış, 2015 (%1,8) ve 2014 (%3,2) yıllarına kıyasla daha düşük.
IFCN, 2015 yılında süt talebi artışının %1,8 ile %2 arasında olacağını tahmin etmişti. Bu büyüme, 2006 ile 2015 arasındaki dönemin uzun dönem ortalaması olan %2,4’ten daha düşük.
IFCN, 2016 yılında süt talebi artışının %2 seviyesinde olacağını tahmin etti.
Süt ürünleri talebi, arzı geçecek
Süt arzı, 2014 ve 2015 yılında talebi aştı ve süt ürünleri stokları arttı. IFCN, 2016 yılında, süt ürünleri talebinin yıllık esasa göre süt arzını geride bırakabileceğini tahmin ediyor. Bu durum yılın ilk 5 ayında görülmese de, 2016 yılı sonlarına doğru mümkün olabilir.
Hemme, süt fiyatlarının mevcut süt ürünleri stokçularının faaliyetlerine bağlı olduğunu söyledi.
Hemme, stokçuların stokları uzun bir süre tutması halinde, 2016 yılı sonu gelmeden önemli bir toparlanmanın söz konusu olabileceğini ve süt fiyatları toparlanmasının mümkün olduğunu sözlerine ekledi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)