Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, yurt dışına çıkartılması yasak, ihracatı da izne bağlı olan Ankara Keçisi ile ilgili olarak yetiştiricilere uyarıda bulundu. Kılınç, kötü niyetli bir kaçırılmaya karşı dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.
Genetik kaynağı Türkiye olan Ankara Keçisi, tescillenerek koruma altına alındı, ihracı da ön izne bağlı. 18 Eylül 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile ihracı ön izne bağlı mallar listesine alınan Ankara Keçisi’nin ihraç edilebilmesi için Bakanlar Kurulu tarafından ihracat izni verilmesi gerekiyor. Genetik kaynak olan hayvanların ve damızlıkların ihraç izni taleplerine ise sıcak bakılmıyor.
Ankara’ya özgü bir marka olan ve küçükbaş hayvancılık sektörünün gözbebeği haline gelen Ankara Keçisi hakkında, Ankaralı yetiştiricilere uyarıda bulunuldu. Beypazarı’nda Ankara Keçisi yetiştiricileri ile bir araya gelen Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, Ankara Keçisi’ne yönelik yurt dışındaki ilginin gurur verici olduğunu, ancak kötü niyetli bir kaçırılmaya karşı dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.
“Bu teklifle gelen olursa bize bildirin”
Ankara Keçisi’nden elde edilen tiftiğin uluslararası tekstil sektörü içinde hala daha geçerli bir ham madde olarak önemini koruduğunu ve Ankara Keçisi’nin Türkiye dışına çıkarılmasının da yasak olduğunu belirtilen Kılınç, “Bu sebeple tarihimizde şahit olduğumuz tehlikelere karşı her zaman dikkatli olmalıyız. Ülkemizden yurt dışına Ankara Keçisi kaçırılmasına karşı alınmış bir yasal önlem var. Yetiştiricilerimize böyle bir taleple gelen olursa mutlaka bizlere bildirmelidir” diyerek, yurt dışına kaçırılma girişimlerinin yetiştiricinin dikkati ile önlenebileceği kaydetti.
Ankara Keçisi diğer ülkelere nasıl götürüldü?
Ankara Keçisi; tarihte ilk olarak; 1838 yılında İngiliz Kraliçesi’ne hediye etmek amacıyla 1’i dişi 12’si erkek keçi(teke) olmak üzere yurtdışına çıkarılmış, ancak ülkeden çıkarılan keçiler, hediye edilirken, ‘stratejik ürün’ olduğu gerekçesiyle gönderilmeden önce kısırlaştırılmıştır. İngiliz Albay John Henderson, bu 12 erkek keçiyi, iklim koşulları daha uygun olduğundan İngiliz sömürgesi olan Güney Afrika’ya götürmüştü. Fakat daha sonra; İngiliz Kraliçesi’ne hediye edilen bu 12 erkek keçiden birinin kısırlaştırılmadığı ortaya çıktı. Böylece Güney Afrika’da 1864 yılında ilk damızlık merkezi açılmıştı. Bu tarihten sonra Güney Afrika, Ankara Tiftik Keçisi üzerinden pazar payı ortaklarından biri haline geldi.
Ankara Keçisi, 19. Yüzyılda ise Amerika Birleşik Devletlerine ve daha sonra Lesoto, Arjantin, Avustralya ve Yeni Zelanda ülkelerine çeşitli yollarla kaçırılmıştı.
(12)