Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü José Graziano da Silva, Avrupa’nın artan antimikrobiyal tehlikesi konusunda daha çok çaba göstermesini istedi.
FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, Sahra altı Afrika ve güney Asya’daki yoksul bölgelerde antibiyotik direncinin önlenmesi için Avrupa’nın liderlerine maddi yardım ve bilgi desteği çağrısı yaptı.
15 Haziran tarihinde, Brüksel’deki Avrupa Gelişim Günleri 2016 konferansında konuşan Graziano da Silva, hayvan yetiştiriciliğinde antimikrobiyal direnç mücadelesi ile, gelişmemiş bölgelerde sürdürülebilir tarım endüstrisi oluşturmak arasındaki bağlantıyı sorguladı.
Bu bağlantı konusundaki esas soru şu: Yoksul toplulukların daha fazla gıda üretmesine yardımcı olarak sürdürülebilir tarımı yaymak, antimikrobiyal direnç riskini tetikler mi?
Yoksulluk ile mücadele etmek
2030 itibariyle dünyadaki açlığı sona erdirmek, gıda güvencesi sağlamak ve sürdürülebilir tarımı geliştirmek amaçlı bir politika olan FAO Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri’nden 2.’si bu sorundan etkilenebilir.
Graziano da Silva’nın konuşması, sürdürülebilir tarıma yönelik yatırımın, açlık, yoksulluk ve Avrupa’ya göçün diğer nedenlerinin önlenmesi için önemli olduğunu öne sürdü.
Canlı hayvan üreticilerine ve çiftçilere; alan erişimi, mali kredi, yeni piyasalar ve teknoloji sağlamak, Avrupa’ya gelen göç dalgasını azaltmanın bir yolu olabilir.
Antimikrobiyal direnç endişesi
Ancak, et üreticilerinin antimikrobiyal direnci devam ettirmeden hayvan hastalıklarını önleme olanağı yoksa, sürdürülebilir gıda endüstrisi oluşturma çalışmaları riske girebilir.
FAO’dan bir sözcü, antimikrobiyal direncin devam etmesi durumunda, Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri’ne ulaşma sürecinde birçok sorun çıkabileceğini söyledi.
Sözcü, “Reçetesiz alınabilen antibiyotiklerin kullanımı, tahmin edilenden çok daha fazla. Bu nedenle kırsal bölgelerde yaşayan topluluklarla ilgili birçok endişe var” şeklinde konuştu.
Antibiyotik kullanımı tahmin edilenin üzerinde
Sözcüye göre, besi hayvanı üreticileri için bir hayvanı kaybetmek pahalıya mal olabilir. Tüm hayvancıların antibiyotiklerin hayvan ve insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkileri hakkında eğitimli olmaması ve antibiyotiklerin ucuz olması da buna eklendiğinde, rutin antibiyotik tedavisi tahmin edilenden daha fazla kullanılıyor.
Graziano da Silva bu çerçevede Avrupa ülkelerinin gönüllü katkılar yoluyla destek vermesini istedi.
FAO’nun veteriner yetkilisi Juan Labroth, hastalıkların FAO’nun 2 numaralı Sürdürülebilir Gelişim Hedefi için engel oluşturduğunu ifade etti.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)