Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde çalışan personelin merkez dışındaki faaliyetlerinden aldıkları ücretlerin tamamı, gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilecek. Ar-Ge merkezleri için tam zamanlı personel sayısı alt sınırı da 15’e çekildi.
Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri için uygulamaya konulan vergi indiriminin ardından Ar-Ge personeline de vergi desteği geldi. Bakanlar Kurulu’nun Ar-Ge veya Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Çalışan Ar-Ge veya Tasarım Personelinin Merkez ya da Bölge Dışındaki Faaliyetlerine İlişkin Ücretlerin Gelir Vergisi Stopajı Teşviki Kapsamında Değerlendirilmesi Hakkında Kararı, 11 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.
Gelir vergisi stopajı teşviki
Buna göre, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında kurulan Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde çalışan Ar-Ge veya tasarım personelinin bu merkezlerde yürüttüğü projelerle doğrudan ilgili olan faaliyetlerinin, Ar-Ge veya tasarım merkezi dışında yürütülmesinin zorunlu olduğu durumlarda, merkez yönetiminin onayının alınması ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bilgilendirilmesi kaydıyla, merkez dışındaki faaliyetlere ilişkin ücretlerin %100’ü gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilecek. Söz konusu faaliyetler; Laboratuvar, analiz, test ve deney çalışmaları, Diğer Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde yapılan çalışmalar, Saha araştırması, Prototip geliştirmeye yönelik faaliyetler, Projelerde görev alan personel ile sınırlı olmak kaydıyla bilimsel içerikteki etkinlikler olarak belirlendi.
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında kurulan teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan işletmelerde çalışan Ar-Ge ve tasarım personelinin aynı faaliyetlerden elde ettikleri ücretler de kapsamda olacak.
Aynı şekilde Ar-Ge veya tasarım merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yer alan işletmelerde çalışan söz konusu personelden yüksek lisans yapanlar için 1,5 yılı, doktora yapanlar için iki yılı geçmemek üzere merkezler ya da bölge dışında geçirdiği sürelere (aylık ders saati kadar) ücretlerin %100’ü de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilecek.
Ar-Ge personeli sayısında alt sınır 15
Bakanlar Kurulu’nun Ar-Ge Merkezlerinde İstihdam Edilecek Ar-Ge Personeli Sayısının Tespiti Hakkında Kararı’na göre de, Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilecek en az tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli sayısı 15 olarak belirlendi. Bazı imalat sanayi sınıflarında personel sayısı ise 30 olarak uygulanacak.
Tasarım Faaliyeti Alanları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı da, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Karara göre, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında tasarım faaliyeti olarak dikkate alınacak, katma değer ve rekabet avantajı yaratma potansiyelini haiz, ürün veya ürünlerin işlevselliğini artırma, geliştirme, iyileştirme ve farklılaştırmaya yönelik yenilikçi faaliyetlere yenileri eklendi.
Bu faaliyetler Bilgi ve İletişim başlığı altında, “Sinema Filmi, Video, Televizyon Programları Yapım ile Çekim Sonrası Faaliyetleri”; Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler başlığı altında “Uzmanlaşmış Tasarım Faaliyetleri”; Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor başlığı altında “Gösteri Sanatlarını Destekleyici Faaliyetler” olarak sıralandı.
(17)