Arz ve talep arasındaki dengenin bozulması nedeniyle, küresel şeker fiyatları Nisan ortasından bu yana %30 arttı. Avrupa fiyatları bu dönemde değişmedi ancak Rabobank’ın en yeni 3 aylık şeker raporuna göre artış mümkün.
Hollanda bankası Rabobank verilerine göre dünya şeker piyasası, libre başına 0,18 avro seviyesini (yaklaşık olarak 390 avro/ton) aşmaya oldukça yakın. Rabobank, 2015/16 (Ekim/Eylül) dönemi için 8,5 milyon tonluk (ham değer), önümüzdeki yıl içinse 5,5 milyon tonluk bir açık bekliyor.
Ortalama verimin ve diğer etmenlerin sabit kaldığı varsayımı yapıldığında, 16,5 ile 17 milyon ton arasında bir şeker üretimi bekleniyor. Rapora göre, önümüzdeki dönemde paydaşları bazı belirsizlikler bekliyor.
Asya bölgesindeki hasadın genel olarak beklenenden düşük olması, Hindistan, Tayland ve Çin gibi önemli ülkeleri, 2015/16 dönemi üretim tahminlerini daha da aşağıya çekmeye zorluyor.
Bununla birlikte önümüzdeki aylarda havanın nasıl olacağı da çok önemli.
Avrupa şeker üretimi de düşüyor
Avrupa’da da benzer bir durum var. AB’deki toplam üretim 2015/16 döneminde düştü. Düşüş özellikle şeker pancarı ve şeker pancarı verimini etkiledi. AB ve Almanya, son 20 30 yılın en düşük üretimlerinden birini gerçekleştirdi.
Buna karşın AB’deki şeker fiyatı sabit kaldı. Rabobank analisti Ruud Schers, AB şeker fiyatının ton başına 415 ile 435 avro arasında değiştiğini söyledi. Schers’e göre, Avrupa Komisyonu’nun Mart ayında en son bildirdiği ortalama fiyat ton başına 433 avroydu. Bu fiyat kısa bir süre içinde değişebilir.
Schers, Eylül 2015 ve Mayıs 2016 arasındaki dönemde küresel beyaz şeker fiyatının %40’tan fazla arttığını, AB ile küresel fiyatlar arasındaki farkı büyük oranda azalttığını söyledi.
Schers, Şubat ayındaki farkın ton başına 80 avro olduğunu ancak Mayıs ayı sonu itibariyle farkın sıfıra yanaştığını, bu gelişmenin ithalatı, stok seviyelerini ve tedariki etkileyerek fiyatların artmasına neden olabileceğini söyledi.
Bir dönemin sonu: şeker kotası kalkıyor
2016/17 dönemi, şeker pancarı üreticilerinin üretim miktarını sınırlayan AB şeker kotası için son yıl.
Pancar üreticileri 5 yıl ortalamasının altına bir alana ekim yaptı. Schers’e göre bu durum fiyatlarda artışa neden olabilir.
Avrupa, tüketim açısından bakıldığında %2’lik küresel büyüme oranının gerisinde.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)