Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bomba yapımında kullanılan nitratlı gübrenin satışına getirilen yasağın, üretimde olumsuz bir etki yaratmadığını belirterek, yasağın 2017’de sona ereceğini bildirdi. Atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesi yönünde düzenlemeler yapacaklarını kaydeden Çelik, Etiyopya’dan Sudan’a kadar Nil’in geçtiği verimli topraklarda arazi kiralama yapılacağını duyurdu.
Bakan Faruk Çelik, katıldığı bir televizyon programında nitratlı gübre satışı, arazi kiralama, atıl arazilerin ekilmesi ve et ithalatı noktasında değerlendirmelerde bulundu. Çelik’in konuşmasından satır başları şöyle:
“Nitratlı gübre satış yasağı 2017’de sona erecek. 6 Haziran’dan bugüne 327 bin ton nitratlı gübre yediemine alındı.
Yurtdışında arazi kiralama
Etiyopya’dan Sudan’a kadar Nil’in geçtiği verimli topraklarda arazi kiralama yapılacak. İlk etapta Sudan gündemde. Birçok farklı arazilerin bu ülkelerden kiralanmasında bir sakınca yok. Bizim özel sektörümüzün oralara gidip üretim yapmasının ne mahsuru var. Muhalefetin bu konuda yaptığı eleştirileri anlamıyorum.
Atıl arazilerin ekilmesi
Türkiye’de kiralanacak arazi konusunda durum biraz daha farklı. Bir arazinin tapusu bizde olabilir. 78 milyon insanında o topraklarda hakkı olduğunu bilerek değerlendirmeliyim. Bu toprakların tapusu bireylerde olsa da bütün bu arazilerin, atıl olanların ekilmesi ile ilgili düzenlemeler getiriyoruz.
Çeşitli nedenlerle ekilmeyen arazileri değerlendirmek istiyoruz. Miras ya da göç nedeniyle ekilmeyen atıl 2 milyon dönümlük arazilerin ekilmesi için düzenlemeler yapıyoruz. Gerçek emekçi kesimin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz.
Tarımsal ürünlerle ilgili fiyat açıklamak da açıklamamak da bir politikadır. Biz çiftçilerimizi koruyacak şekilde kararlar alarak hareket ediyoruz. Mesela Trakya’daki hasadı takip ediyoruz. Fiyatlarda bir düşme var. Bugün yarın burada üreticimizin aleyhine gelişen duruma yönelik bir açıklama yapabiliriz. Trakya’da çiftçinin aleyhine gelişen tüccar davranışları söz konusu. Fiyatı açıklayarak bunun önüne geçmek istiyoruz.
Et fiyatları
Et fiyatları konusunda asıl olan havan varlığımızı artırmaktır. Sürekli ithalat ile et ihtiyacını karşılamaya çalışırsanız bu durum sürdürülebilir. 14 milyon olan büyükbaş, 40 milyon civarındaki küçükbaş hayvan varlığını artırmayı hedefliyoruz. Hayvancılıkta kendi kendimize yetecek bir hale getirmek istiyoruz.
TİGEM önümüzdeki dönemde hayvan üretimi hususunda damızlık üssü haline gelecek. TİGEM’in getirdiği bu damızlık hayvanları belli sayıdaki vatandaşlarımıza 7 hayvanı bedelsiz olarak vereceğiz. Kendi hayvanımızı kendimiz üreteceğiz.
Uzun dönemde artık hayvan ithalatını konuşmayan bir ülke haline gelmek istiyoruz. 1 milyon ton üreten bir ülkeyiz. Açığımız 150 bin ton civarında. Bu eksikliği absorbe edebilecek potansiyelimiz var. Et fiyatları konusunda spekülasyon yapanlara, yapmak isteyenlere sesleniyorum sektörü elinde tutanlar yanlış iş yapmasınlar, başlarına iş gelir.
Tağşiş ve taklit yapan işletmeler
Sektörde tağşiş ve taklit yapan işletmeler var. Bunlara ceza verdiğinizde 15 bin lira ceza veriyorsunuz. Kazancına bakıldığında bu ceza çok küçük kalıyor. Yeni bir düzenleme yapıyoruz. Bu yıl içerisinde yasalaşacak düzenleme ile bu cezalar 10 katına kadar çıkarılacak. 5 bin 6 bin denetim uzmanımızla vatandaşların sağlıklı gıdaya erişimini temin etmek istiyoruz.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)