Kadınların kimyasal maddelere maruz kalması Avrupa’ya 1 milyar dolardan fazla zarar verebilir.
Yeni bir analize göre, hormonları olumsuz etkileyen kimyasallara maruz kalmak kadın üreme sağlığı sorunlarına yol açıyor. Bu sağlık sorunlarının Avrupa Birliği’nde ekonomiye verdiği zarar 1,4 milyar avro (yaklaşık 1,6 milyar dolar) civarında.
Endokrin bozucu kimyasallar vücudun hormon dengesini alt üst ediyor. Çevresel Sağlık Bilimleri Ulusal Enstitüsü’ne göre bu kimyasallar hem insanlarda hem de vahşi hayvanlarda gelişim, üreme, nöroloji ve bağışıklık sistemi sorunlarına yol açabiliyor.
Araştırmanın başındaki isim, New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Leonardo Trasande’ye göre plastik şişelerde, metal konserve kaplarda, deterjanlarda, alev yavaşlatıcılarda ve kozmetik ürünlerde bulunan bu kimyasallar otizm, diyabet ve obezite gibi bir dizi soruna yol açabiliyor.
Araştırma detayları
Trasande ve ekip arkadaşları, endokrin bozucu kimyasalların 2 rahim hastalığı çerçevesinde (endometriyozis ve rahim uru) verdiği zararı inceledi.
10 kadından 1’inde görülen endometriyozis durumunda, rahim dokusunun anormal büyümesi ağrıya ve sakatlığa yol açıyor.
En çok 40 ile 50 yaş arasındaki kadınlarda rastlanan rahim urları ise, ağır ve ağrılı adet dönemlerine ve cinsel ilişki sonrası ağrıya neden olabilen iyi huylu urlar olarak biliniyor.
Araştırmacılar, rahminde ura rastlanan kadınların difenildikloroeten (DDE) kimyasalına ne kadar maruz kaldığını ölçen, Avrupa’da yapılmış 12 araştırmanın verilerini bir araya getirdi. Araştırmacılar aynı zamanda endometriyozis ve yetişkinlerin fitalat maddesine ne kadar maruz kaldığını da inceledi.
Kadınların söz konusu kimyasallara ne kadar maruz kaldığını belirlemek isteyen araştırmacılar, Avrupa’da yapılmış 2 çalışmanın bulgularını kullandı. Çalışmalardan ilkinde, 15 ile 54 yaş arasındaki kadınlardaki DDE seviyesi analiz edildi, diğer çalışmada ise 20 ile 24 yaş arasındaki kadınların idrarındaki fitalat seviyesi incelendi.
Elde edilen sonuçlar
Araştırmacılar 2010 yılında Avrupalı kadınlarda görülen 56.000 ur vakasını DDE kimyasalıyla ilişkilendirdi ve bunun ekonomik ve sağlık hizmeti maliyetini 163 milyon avro olarak hesapladı. Öte yandan fitalat ile ilişkilendirilen 145.000 endometriyozis vakasının maliyeti 1,25 milyar dolar olarak hesaplandı.
Araştırma sonuçları Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism dergisinde yayınlandı.
Araştırmada yer almayan ancak söz konusu kimyasallarla ilgili çalışmalar yapan Kopenhag Üniversitesi’nden Dr. Niels E. Skakkebaek, politikacıların bu kimyasalları dolaşımdan uzaklaştırmak için daha çok çaba göstermesi gerektiğini söyledi.
Transde, araştırma ekibinin endokrin bozucu kimyasallar yerine daha güvenli alternatiflerin kullanılmasının maliyetini hesaplamadığını, ancak yapılan diğer çalışmaların bunun milyarlarca dolar maliyeti olacağını öne sürdüğünü, bu nedenle değişikliğin net maliyetinin az olacağını söyledi.
(6)