Avrupa gıda ve içecek sanayi kuruluşlarını çatısı altında toplayan FoodDrinkEurope, 2016’nın ilk çeyreğine ilişkin gelişmeleri içeren Ekonomi Bülteni’ni yayınladı. Yılın ilk çeyreğinde Avrupa gıda ve içecek sanayinde istihdam ile üretim ve satışlarda hafif büyüme gözlendi, ihracat da yükseldi.
FoodDrinkEurope, 2016 Yılı İlk Çeyrek Ekonomi Bülteni ile Avrupa gıda ve içecek sanayindeki gelişmeleri duyurdu. İşte satır başlarıyla o gelişmeler:
Gıda Sektörü: Üretim ve satışlarda hafif büyüme
Yılın ilk çeyreğinde AB gıda sektörü üretimi yüzde 0,5 artarak önceki çeyrekteki aşağı yönlü eğilimi tersine çevirdi. Sektörde cirolar önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 artarken, yıllık bazda ciro performansı, toplam üretim sektörüne göre daha iyi oldu (yüzde 0,1 artışa karşı yüzde 0,6 düşüş).
Ancak üretim sektörünün üretim düzeyi 2015’in ilk çeyreğine göre gıda sanayinin üretiminden daha fazla yükseldi (yüzde 2,1’e karşı yüzde 1,2). Gıda üretim fiyatları 2015’in son ve 2016’nın ilk çeyreğinde yüzde 0,6 oranlarında azalarak, 2015 ilk çeyreğine göre yüzde 1,1 oranında düştü.
İstihdam da arttı
AB gıda sektöründe istihdam yılın ilk çeyreğinde yüzde 1 oranında yükseldi. Bir süredir artış eğiliminde olan sektör istihdamı, toplam üretim sektöründe ortalama istihdam artışından çok daha iyi performans gösterdi (2011-2016 ilk çeyrek arasında yüzde 2,6’ya karşı yüzde 1,3).
Sektörün dış ticaret fazlası
FoodDrinkEurope’un belirlemelerine göre, AB gıda ve içecek sanayinin dış ticaret fazlası, alt sektörlerin yüksek performansından destek alıyor.
AB’nin dış pazarlara ihraç ettiği gıda ve içecek miktarı, ilk çeyrekte 23.3 milyar avro oldu (Geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 2,2 artış). AB’nin gıda ve içecek ithalatı ise aynı dönemde 17.5 milyar avro oldu (geçen yılın ilk çeyreğine göre %0,9’luk artış).
Böylece sektörün dış ticaret fazlası ise 2016 ilk çeyreğinde 5,8 milyar avroya ulaştı.
Sektörde en büyük ihracat değerini oluşturan 5 ürün olan et, süt ürünleri, şarap, ispirtolu içecekler ile işlenmiş meyve ve sebzelerin ihracatı, yılın ilk çeyreğinde toplamda 11,1 milyar avroya yükseldi.
Tarımsal emtia fiyatları: FAO gıda fiyatları yukarı yönlü
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) belirlemelerine göre, yılın ilk çeyreğinde çoğu tarımsal emtianın AB ve dünya piyasa fiyatları, önceki çeyreğe göre düşüş gösterdi. Diğer yandan şeker ve palm yağı fiyatları artış gösterdi. Bu artışlar süt ve süt ürünlerindeki düşüşü kapatsa da FAO Gıda Fiyat Endeksi geçmiş yıllardan aşağıda kaldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında da şeker ve kakao dışındaki ürünlerin fiyatlarının düştüğü gözlendi.
Perakende satışlar ilk çeyreğin sonunda düştü
Avrupa’da gıda ve içecekte perakende satışlar Ocak ve Şubat aylarında yükselirken, Mart ayında düşüş gösterdi. 2015 yılı Mart ayına göre perakende gıda satışları yüzde 2,4 artarken toplam perakende satışlardaki artış yüzde 2,8 oldu. Tüketici fiyatları bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında arttı.
(7)