Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarını yapılandıran kanun teklifinin kapsamının genişleyebileceğini belirterek, “Askerlik para cezası, karayolu taşıma kanunu idari para cezası, nüfus para cezası, seçim para cezası, karayolu geçiş ücreti idari para cezası, Kredi Yurtlar Kurumunun öğrencilere vermiş olduğu kredi ve burslarla ilgili alacaklar, belediyelerin su alacakları uygun görülürse kanun kapsamına dahil edilebilir” dedi.
Yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getiren mükellefleri ve mükellef haklarını güçlendiren bir kanun tasarısı üzerinde çalıştıklarını belirten Naci Ağbal,” Yakın zamanda bu konuyu da içine alacak, mükellef hakkını, hukukunu güçlendirecek, vergiye gönüllü uyumu teşvik edecek bir kanunu tasarısını da getireceğiz” diye konuştu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, düzenlemenin içeriği bakımından kanun teklifi olarak değil, Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanmış bir tasarı olarak Meclise gönderilmesi gerektiğini kaydetti.
Daha sonra söz alan teklif sahiplerinden Süreyya Sadi Bilgiç, düzenlemeye ilişkin verdiği bilgilerde, teklifin vatandaşların çok önemli beklentilerine cevap verecek şekilde hazırlandığını belirterek, iş dünyasının devlete olan yükümlülükleri noktasındaki bazı sıkıntıların giderilmesinin amaçlandığını bildirdi.
“Belirsizlikler ortadan kalkacak”
Maliye Bakanı Ağbal ise teklifin alacakların dönemi açısından 30 Haziran 2016 tarihini esas aldığını vurgulayarak, “Önerilen düzenlemede kesinleşmiş kamu alacaklarının asıllarının tahsilinden asla vazgeçmiyoruz. Kesinleşmiş kamu alacakları asıl tutarları itibarıyla bire bir tahsil edilmektedir. İhtilaflı alacakları sulh yoluyla tahsil etmeyi, böylece hem idarenin hem de yargı mercilerinin iş yükünü azaltmayı, vatandaşlarımızın da ihtilaf nedeniyle yaşadıkları belirsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Ağbal, yeniden ele alınması için torba tasarıdan çıkarılan yurt dışı varlıkların Türkiye’ye getirilmesine ilişkin düzenlemenin de teklifte yer aldığının altını çizerek, “Ekonomimize önemli bir katkı yapacağını düşündüğümüz bu düzenlemeyi tekrar getirmiş olduk. İnşallah komisyonda yapılacak katkılarla birlikte bu düzenleme de bu teklifin içinde son halini alıp yasalaşacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Düzenlemenin, vatandaşın ve tüm işletmelerin devlete olan borçlarının yeniden yapılandırılması yoluyla, ihtilafların ortadan kalkmasını, işletme kayıtlarının düzeleceğini ve ekonomide canlanma sağlanacağını dile getiren Ağbal, teklifin yasalaşması halinde kamu alacaklarının tahsilatına katkı yapacağına inandıklarını aktardı.
Teklifin kapsamı genişliyor
Ağbal, teklifin yasalaşması halinde yararlanacak vatandaşlara ilişkin de şu açıklamaları yaptı:
“Maliyede gelir, kurumlar, katma değer vergisi için temelde beklediğimiz sayı 4,5-5 milyon aralığında bir mükellef. Trafik para cezaları için mevcut teklifte yok ama onu da kapsama dahil etmek noktasında öneri sunacağız. Bunda 4 milyon 255 bin mükellef var. Yapılandırılan alacak tutarı yaklaşık 6 milyar lira tutarında. Vergi alacakları için bu kanun kapsamında yeniden yapılandırmaya sokacağımız vergi alacağı aslı tutarı 90 milyar lira. Sosyal güvenlik primi için 67 milyar lira. Gümrük vergisinde ise 325 milyon lira vergi aslı, 935 milyon lira ise gümrük para cezası yapılandırmaya sokuluyor.
Trafik para cezalarının teklif kapsamına alınmasını öneriyoruz. Askerlik para cezası, Karayolu Taşıma Kanunu idari para cezası, nüfus para cezası, seçim para cezası, karayolu geçiş ücreti idari para cezası uygun görülürse önerge ile kanun kapsamına dahil edilebilir.
Ayrıca vergi dairelerinin tahsil ettiği diğer amme alacakları dediğimiz alacakları da kapsama dahil etmek istiyoruz. Ama diğer amme alacaklarından bazılarını dışarıda tutuyoruz. Henüz vergi dairelerine intikal etmemiş Kredi Yurtlar Kurumunun öğrencilere vermiş olduğu kredi ve burslarla ilgili alacakların kapsama dahil edilmesiyle ilgili de önerimiz olacak.
Ecrimisil alacaklarını yeniden yapılandırma kapsamına dahil etmek istiyoruz. Belediyelerin su alacakları şu anda kapsamda değil. Bunları da kapsama dahil etmek istiyoruz.”
(12)