İtalya’da kara listeye alınan Türk fındığı, Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu (Coldiretti) tarafından “En tehlikeli 10 gıda” arasında ilk sırada yer aldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türk fındığının gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini belirtti ve “Bunlar büyük ölçüde politik değerlendirmelerdir” dedi.
Coldiretti’nin, Türk fındığını ithal edilen en tehlikeli ürünler listesine koymasını değerlendiren Bakan Faruk Çelik, “Gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Bunlar büyük ölçüde politik değerlendirmelerdir, piyasayı etkileme değerlendirmeleridir. Bunlara kulak asılmaması gerekir. Herkes pazar elde edebilmek için bu şekilde kampanyalar yürütüyor. Bunların aslı astarı yok.” diye konuştu.
Fındıkta üretici satış fiyatının 11 lira seviyesinde olduğuna dikkati çeken Çelik, üreticiye desteklerini sürdürdüklerini ve fiyatların yükseleceğini söyledi. Çelik, ayrıca sektör temsilcileriyle görüştüklerini, bakanlık bünyesinde fındıkla ilgili özel birim oluşturduklarını kaydetti.
Enflasyon sepetindeki gıda ürünlerinin ağırlığının azaltılmasına yönelik çalışmalara ilişkin bilgi veren Çelik, “İlgili komisyon kuruldu. Azaltılması şeklinde bir durum henüz söz konusu değil. Bu konuda bir çalışma yapılacak. Gıda enflasyonu diye ifade edilen konudaki aksaklıklar giderilerek bu oranın düşürülmesi sağlanacak.” dedi.
İtalya’da “En tehlikeli gıdalar” listesinde ilk sırada
İtalya’nın Cernobbio kentinde düzenlenen Uluslararası Tarım ve Gıda Forumu’nda, İtalya Sağlık Bakanlığı’nın 2015 yılında hazırladığı rapora dayandırılan “En tehlikeli 10 gıda” listesi açıklandı. Listenin ilk sırasına Türk fındığı konulurken, Türkiye’nin ihraç ettiği kuru incir de beşinci sırayı aldı. İtalya Sağlık Bakanlığı’nın raporunda, bazı ürünlerde kimyasal kalıntılar, mikotoksinler, ağır metaller, mikrobiyolojik kirleticiler, dioksinler ya da katkı maddesi ve renklendiriciler katılmış ürünlerin tespit edildiği bildirilmişti.
İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu (Coldiretti) tarafından açıklanan listenin beşinci sırasında ise Türkiye’den ihraç edilen zerzevat meyveler ile kuru incir yer aldı. Bu ürünlerin de aflatoksin ile normlara uygun olmayan miktarda pestisit (zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kutlanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlar) içerdiği belirtildi.
DHA’nın haberine göre, Türk fındığının söz konusu listede ilk sırada yer almasına gerekçe olarak, üründe kanserojen maddeler olan aflatoksin sınır limitinin aşılması olarak gösterildi ve fındığın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en fazla endişe yaratan tarım ürünü olduğu öne sürüldü.
(9)