İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin, “Türkiye İçin Ekonomide Yeni Bir Başarı Hikayesi Planlanırken Sanayimizin Geleceği ve Üstleneceği Rol” ana gündemli Ağustos ayı olağan toplantısında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Hükümet olarak özel sektörün atılım yapması için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.
İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay tarafından yönetilen İSO Ağustos Meclisi toplantısının konuğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü oldu.
15 Temmuz’dan sonra bütün Türkiye’nin gözünün açıldığını ve sorumluluğunun arttığını vurgulayan Özlü, “Ekonomimizin ve demokrasimizin ne kadar güçlü olduğunu 15 Temmuz’da tüm dünyaya ispat ettik” dedi. Bundan sonra Türkiye’nin yapması gereken en önemli şeyin yatırımların ve istihdamın önünü açmak olduğunu vurgulayan Özlü, Türkiye’nin hedeflerinin değişmeyeceğinin altını çizdi.
“Yeni sanayi devrimini es geçemeyiz”
Türkiye’nin yeni sanayi devrimini es geçemeyeceğini, evinde seyredemeyeceğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “4. Sanayi Devrimi’ni geriden takip etme lüksümüz yok. Bakanlığımızda, dördüncü sanayi devrimiyle ilgili özel bir çalışma grubu oluşturduk. Bu çalışmalar sonucunda ortaya bir yol haritası çıkaracağız. Bu yol haritası biraz daha olgunlaşınca, sonuçlarını sizlerle de paylaşacağız. Hep birlikte, bu çalışmaya son halini verip, gerekli adımları süratle atacağız. Bu konuda İstanbullu sanayicilerin öncülük etmesini istiyoruz” diye konuştu.
İstanbullu sanayicilerin OSB’ler ile ilgili sıkıntılarını da dinleyen Özlü, bu konuda sanayiciyi rahatlatacak ortak bir çözüm bulmak için bakanlık yetkilileri ile İSO’nun ortak bir çalışma toplantısı yapmasını istedi. Bu toplantının bakanlık olarak üzerinde durdukları yeni nesil OSB’ler ile ilgili çalışmalara da ışık tutacağını vurgulayan Özlü, en kısa zamanda toplantılara başlanmasını istedi.
Hükümet-iş dünyası uyumu önemli
Yeni üretim alanları ve sanayi parselleri oluşturacaklarını belirterek, “Sanayicinin lojistik açıdan uygun yerlerde ve uygun şartlarda sanayi parseli bulmasını sağlayacağız. Sanayi parsellerinin gayrimenkul sektörünün elinde bir yatırım aracı olarak görülmesine son vereceğiz. Sanayi parseli olan üretim yapacak, üretim yapmıyorsa, o parseli elinde tutamayacak” diyen Özlü, hükümetler ile iş dünyası arasındaki hedef birliğinin ve uyumun çok önemli olduğunu düşündüğünü söyledi. Özlü, “İş dünyamız ve kamu arasında çok iyi bir uyum oluştuğunu görüyor olmak, doğrusu gelecek adına umutlarımı artırıyor. Hükümet olarak özel sektörün atılım yapması ve rekabet gücünü artırması için ne gerekiyorsa yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Son iki ay içinde TBMM gündeminde ele aldığımız konulara bakmanız dahi, hükümetimizin bu konudaki kararlılığını görmek için yeterlidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Ar-Ge harcamaları artışta
Son yıllarda Ar-Ge harcamalarının ciddi şekilde arttığına dikkat çeken Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu konuda gerçekten de iyi bir ivme yakaladık. 2014 yılında, tarihimizde ilk defa, Ar-Ge harcamalarının milli gelirimize oranı yüzde 1’i geçti. Bu artışta, özel sektöre verdiğimiz desteklerin önemli bir rolü bulunuyor. Şu anda ülkemizde, bir girişimci adayından tutun da en büyük holdinge kadar, Ar-Ge ve yenilikle ilgili her çalışmaya sağlanan ciddi destekler mevcut.
Elbette bu alan çok dinamik bir alan. Bu nedenle desteklerimizi sürekli güncelliyoruz. Ar-Ge ve yenilik ekosistemini sürekli güçlendiriyoruz. Ar-Ge Reform Paketini bu amaçla hayata geçirdik. Ar-Ge Reform Paketiyle hayata geçen yasal düzenlemelerin ikincil mevzuatını da geçtiğimiz günlerde yayınladık. Bundan sonra da daha nitelikli üretim yapılmasını sağlayacak çalışmalarımız devam edecek. Sınai Mülkiyet Kanun Tasarımız, komisyondan geçti, kanun şu anda bizde. İnşallah Ekim veya Kasım ayında Meclis’te yasalaşacak.”
(3)