Dünyanın en büyük sanayi ülkelerinin aynı zamanda en büyük tarım ülkeleri de olduğuna dikkat çeken Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Çiftçiler bilir ki; satamadığınız ürün sizin değildir. Ürünü paraya dönüştüremezsek anlamı yok. Onun için ticaret borsaları çok önemli” dedi.
Aksaray’da canlı hayvan pazarının temel atma töreni ile Aksaray Ticaret Borsası Tarım ve Ticaret Merkezi Binası’nın açılış töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.
Aksaray’ın tarım ürünleri dünyaya açılacak
Törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Aksaray’ın tarımda başta şekerpancarı olmak üzere birçok ürün bazında marka olduğunu belirterek, “Ama önemli olan bunu dünyaya satabilmek. İşte bugün açılan bu merkezle de bu ürünleri nasıl satarız konusuna bakıyoruz” dedi.
Sadece üretimde değil, satışta da dünya markası olmalı!
Borsalar için elektronik sistemin önemine işaret eden TOBB Başkanı, bunun temelinde de ürün ihtisas borsalarının bulunduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, ürün ihtisas borsaları konusunda 12 yıldır beklenen müjdenin yakında verileceğini bildirdi. Aksaray’ın tarım ürünlerinin artık dünyaya açılacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Aksaray sadece üretim de değil, satışta da dünya markası olacak” diye konuştu.
Kentin yeniden bir cazibe merkezi haline gelmeye başladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, yalnız tarımda değil, sanayide de önemli atılımlar bulunduğunu, OSB’lerde 10 yıl önce 54 olan yatırım sayısının bugün 250’ye ulaştığını kaydetti. “Türkiye işsizlikten, Aksaray ise işe eleman bulamamaktan şikayetçi. Aksaray bunu nasıl yaptı. Birlik ve beraberliği ile başardı” diyen Hisarcıklıoğlu, kentin en önemli eksiklerinin ise su, demiryolu ve havalimanı olduğunu bildirdi.
Ürün ihtisas borsaları müjdesi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de konuşmasında Aksaraylılara 15 Temmuz darbe girişimi sırasında gösterdikleri duruş ve fedakarlıklar için teşekkür etti.
Ürün ihtisas borsalarını yakın zamanda hayata geçireceklerinin müjdesini veren Tüfenkci, “İstiyoruz ki burada sadece bankalar ve aracı kurumlar olmasın. TOBB da olsun, borsalar da olsun” dedi.
Dünyanın en büyük sanayi ülkelerinin aynı zaman en büyük tarım ülkeleri de olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, “Çiftçiler bilir ki; satamadığınız ürün sizin değildir. Ürünü paraya dönüştüremezsek anlamı yok. Onun için bu borsalar çok önemli” diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kentte en büyük talebin su ile ilgili olduğuna dikkat çekerek, bu konuda gönüllü bir elçi olarak, sorunun çözümü için elinden geleni yapacağını ifade etti.
(2)