Merkez Bankasının son dönemdeki yaklaşımlarını isabetli bulduğunu belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Kur baskısının da yavaş yavaş düşmeye başladığını göreceğiz.” dedi. Zeybekci, 2017 senesinin küresel ticaret ve yatırım dinamikleri için 2016’dan çok daha iyi bir performans göstermeyeceğinin sinyallerini verdiğini ifade etti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, NTV’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Merkez Bankası son derece isabetli gidiyor”
“Merkez Bankamızın son dönemdeki yaklaşımlarını son derece isabetli buluyorumdiyen Zeybekci, Merkez Bankasının bağımsız bir kuruluş olarak çok güçlü enstrümanları olduğunu, gereken adımları zamanında atmaktan çekinmeyeceğini ve bunları da yaptığını kaydetti.
Merkez Bankasının sıkı para politikası, sıkılaştırmaya gidilmesi ve mali disiplinle ilgili yapılması gerekenlerin hepsini gerçekleştirdiğini vurgulayan Zeybekci, “Önümüzdeki süreçte faiz artırımı beklentileri ki bunu ben pek gerekli görmüyorum, Merkez Bankamız bu konuda son derece isabetli gidiyor. Kur baskısının da yavaş yavaş düşmeye başladığını göreceğiz.” dedi.
“Küresel ticarette durgunluk hali aşılamadı”
Zeybekci ayrıca yaptığı yazılı açıklamada, 2017 Ocak ayı geçici idari dış ticaret verilerini değerlendirdi.
Zeybekci, küresel ticarette halen durgunluk halinin aşılamadığı bir dönemden geçildiğini ifade etti ve ekledi: “Mevcut küresel eğilimler de 2017 senesinin küresel ticaret ve yatırım dinamikleri için 2016’dan çok daha iyi bir performans göstermeyeceğinin sinyallerini veriyor.”
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici idari veriler ışığında, 2017 Ocak’ta ihracatın geçen yılının aynı ayına göre yüzde 18,1 yükselerek 11,3 milyar dolar olduğuna işaret eden Zeybekci, “İthalatımız ise yüzde 14,69 artarak 15,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk ayı itibariyle dış ticaret açığımız yüzde 6,3 artmış ve 4,2 milyar dolar olmuştur. Bu doğrultuda geçen yılın aynı döneminde yüzde 71 olan ihracatın ithalatı karşılama oranımız, bu sene ocak itibariyle yüzde 73,1 düzeyine yükseldi.” bilgilerini verdi.
“İhracat beklentilerimiz güçlendi”
Zeybekci, geçen yılın son iki ayında ihracatta 9’un üzerinde bir artış kaydedildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Bu ivme, 2017 yılında da ihracatımızda ciddi bir sıçrayış kaydederek yeniden güçlü bir toparlanma eğilimine girileceğine dair beklentilerimizi güçlendirmişti. Ayrıca kaydedilen bu önemli artış, ülkemizin her türlü risk unsuruna karşın 2017 senesinde de daha fazla ihracat ve daha fazla üretimle yoluna devam edeceğine olan inancımızı güçlendirmiştir.
Küresel ticarette halen durgunluk halinin aşılamadığı, bunun üzerine bir de siyasi ve jeopolitik risklerin önemli bir baskı unsuru teşkil ettiği dönemlerden geçiyoruz. 2016 yılında bu durumu hissedilir şekilde tecrübe ettik. Mevcut küresel eğilimler de 2017 senesinin küresel ticaret ve yatırım dinamikleri için 2016’dan çok daha iyi bir performans göstermeyeceğinin sinyallerini veriyor.”
“Parlak bir ihracat tablosu sunacağına inancımız tam”
Çok taraflı ticaret anlaşmalarına yönelik yaklaşımın politik düzlemde kötümserleştiğini vurgulayan Zeybekci şu değerlendirmelerde bulundu:
“Gelişmiş ülkelerin korumacı ticaret önlemleri almayı ciddi ciddi değerlendirdiği, mortgage krizi öncesi büyüme rakamlarına hiçbir zaman erişilemeyeceğinin konuşulduğu dönemlerdeyiz. Dünyada rekabetçilik kavramının yeniden tanımlandığı, hem siyasi hem de ekonomik haritaların yeniden çizildiği bu dönemde, biz de Türkiye olarak bir önceki günden daha çok üretim yapmanın, daha çok ihracat gerçekleştirmenin, daha fazla vatandaşımıza istihdam oluşturmanın gayretinde olacağız.
2017 yılının bu anlamda bizlere parlak bir ihracat tablosu sunacağına inancımız tam. 2016’nın son çeyreğinde belirginleşmeye başlayan ihracat artışımızı bu yılın geneline taşıyacak, küresel ticarette kuralları belirleyen etken bir Türkiye için daha fazla pazarda daha fazla ürünle yer alma yolunda özveriyle ilerleyeceğiz.”
Zeybekci, mevcut desteklerin etkinliklerini artırmaya dönük çalışmaları hızlandıracaklarını ve Türk markalarının yurt dışındaki algısını geliştirmek, katma değerli ve inovasyon yoğun bir ihraç ürün portföyüne ulaşmak adına 2016 yılında başlattıkları çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.
Öte yandan Bakan Zeybekci, ekonomi yönetimi olarak temel felsefelerinin yatırıma, üretime ve ihracata daha güçlü destek vermek, bu surette Türkiye’yi refah sağlayan sürdürülebilir bir büyüme patikasına oturtmak olduğunu ifade etti.
(7)