FAO’nun kara ve su birimi başkanı Eduardo Mansur, baklagillerle ilgili bir etkinlikte yaptığı konuşmada, bakliyatların hem insanlar hem de çevre için faydalı olduğunu söyledi.
İtalya’nın FAO’daki kalıcı temsilciliğinin sponsor olduğu, “Toprak ve baklagiller, ortak yaşam” isimli etkinlikte genellikle dünyanın başlıca temel tahıllarının gölgesinde kalan mercimek, nohut ve bezelye gibi yenilebilir tohumların parlak geleceği vurgulandı.
Büyükelçi Pierfrancesco Sacco ile araştırma enstitüsü Bioversity International ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) önderliğinde yapılan etkinlikte, Uluslararası Baklagil Yılı ve 2030 Sürdürülebilir Gelişim Gündemi arasındaki güçlü bir bağlantı kuruldu.
Glüten içermeyen bir alternatif
Katılımcılar, baklagillerin insan diyetinde özel besinler sağladığını, ekonomik olarak uygun fiyatlı olduğunu, diğer protein kaynaklarına kıyasla çok az suya ihtiyaç duyduğunu ve endüstriyel gübre ihtiyacını azalttığını anlattı. Mansur, baklagillerin glüten içermediğini de söyledi.
Kurak Bölgelerde Tarım Araştırmaları Ulusal Merkezi’nin (ICARDA) genel müdürü Mahmoud Solh, yaptığı konuşmada Sri Lankalı çocukların 60 gün boyunca demir içeriği zengin mercimeklerle beslenmesinin tam kan sayımı değerlerini arttırdığını, anemi ve gelişmekte olan ülkelerde görülen diğer kötü beslenme sorunları için faydalı etki gösterdiğini ifade etti.
Baklagiller aynı zamanda önemli miktarda azotu toprağa bağlayarak verimliliği arttırabilir, besin ürünleri için gereken azot uygulaması ihtiyacını azaltabilir. Solh, bu konudaki en iyi performansı baklanın gösterdiğini ancak kuru fasulyenin dahi hektar başına 70 kilograma kadar azotu toprağa katabileceğini kaydetti.
Bioversity International araştırmacısı Paola De Santis, kurumunun önemli baklagil türlerindeki verimliliği ve genetik çeşitliliği arttırmak amacıyla Uganda, Çin ve diğer ülkelerde yaptığı araştırmaları gösterdi. Tohum kalitesini arttırmak üzerine yapılan bu araştırmalar, bitkilerin hastalığa ve zararlı böceklere gösterdiği direncin arttırılması için kullanılabiliyor.
Baklagiller büyük potansiyele sahip
Baklagiller gelişmiş ülkelerde de çevre ve sağlık kaygıları nedeniyle büyük bir potansiyele sahip. İtalya’nın Tarımda Araştırma ve Tarım Ekonomisi Analizi Konseyi’nden (CREA) Michele Pisante, uluslararası standartlara kıyasla gübre kullanımının yüksek olduğu Avrupa’da, tahıl ürünleri yerine baklagillerin üretilmesinin hektar başına 88 kilogram azot tutulmasını sağlayacağının deneyler ile gösterildiğini ifade etti.
Pisante, 1962 yılından itibaren tahıl üretimine kıyasla baklagil üretiminde büyük bir küresel düşüş olduğunu, bunu tersine çevirmenin glikoz başına düşen karbon harcamasını azaltmak gibi önemli etkiler göstereceğini sözlerine ekledi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(16)