Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan bakliyat ürünlerinin sağlık ve beslenmeye olan faydaları saymakla bitmiyor. Üstelik bu alanda yapılan bilimsel çalışmalar, bakliyat tüketiminin kanser oluşumunu, tip 2 diyabet ve obeziteyi önlemede son derece etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca, mide-bağırsak sistemi ve kalp damar sağlığı ile ilişkilendiriliyor olması bakliyatın önemini artırıyor. “Bakliyat ile Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat” sempozyumuna katılan bilim insanlarının ortak görüşü ise şöyle: “Bakliyat, geleceğin gıdası!”
Birleşmiş Milletler’in 2016 yılını “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan etmesiyle, bakliyatın sağlık ve beslenme üzerindeki etkileri daha çok önem kazandı. Türkiye’de de bakliyattan gıda endüstrisinin kullanabileceği yeni ürünlerin elde edilmesi; bakliyatın bilinen tüketim alanlarının çeşitlendirilmesi; yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi ve sağlık üzerindeki etkileri konusunda toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla “Bakliyat ile Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Platformu Projesi” hayata geçirildi.
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın “2015 Yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı” kapsamında desteklenen ve yürütücülüğünü PAKDER (Tarım ürünleri Hububat Bakliyat İsleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği)’in yaptığı, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümlerinin ortaklığında yürütülen “Bakliyat ile Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Platformu Projesi” kapsamında düzenlenen sempozyum ve 1. Bakliyat Şenliği 17 Mayıs tarihinde İstanbul Ticaret Odası tesislerinde gerçekleştirildi.
Etkinlikte bir araya gelen çok sayıda bilim insanı, doktor, diyetisyen, mutfak sanatçısı ve sanayi temsilcisi bakliyatın önemine ilişkin bilgi verdi.
Bakliyat iki milyardan fazla insan için protein kaynağı
Sempozyumda proje hakkında konuşan PAKDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı İsmet Aral, bakliyat sınıfına giren mercimek, nohut, fasulye, bakla, bezelye ve börülcenin dünyada iki milyardan fazla insan için protein kaynağı olduğu vurguladı.
Aral “Bakliyat tüketiminin arttırılması, kullanım alanlarının genişletilmesi ve dolayısıyla Türkiye bakliyat üretiminde de artışın hedeflendiği bu projeyle, sektörel sorunların çözümüne büyük oranda katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bakliyat İle Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Platformu Projesi aracılığıyla, günlük beslenme alışkanlıklarında bakliyat kullanma eğiliminin arttırılması, toplumda bakliyatın sağlık üzerine olumlu etkilerine ilişkin bilinç oluşturulması ve bakliyat için katma değerli ürün çalışmaları ile de farklı kullanım alanlarının yaratılması en büyük hedeflerimizden biri olacaktır.” diye konuştu.
Gluten hassasiyeti olanlar için bakliyat seçeneği
Sempozyumda söz alan bilim insanları, proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda bakliyatın yüksek protein, yüksek lif ve düşük yağ içermesi nedeniyle beslenmemizin önemli bir parçası olduğuna dikkat çekti. Ayrıca bakliyat ürünlerinin özellikle gluten hassasiyeti olanlar için de iyi bir seçenek olduğu bildirildi.
Dilara Koçak: Bakliyat unuyla yapılan tariflerin geliştirilmesini değerli buluyorum
Sağlıklı bir hayat için bakliyatın günlük beslenmemize mutlaka dâhil edilmesi gerektiğini vurgulayan projenin gönüllü elçisi Diyetisyen Dilara Koçak, şöyle konuştu: “Geleneksel kuru fasulye, nohut ve mercimeğimiz çok lezzetli ama biraz daha farklı tariflerle tüketimi arttırmak ve toplumun geneline yaymak büyük önem taşıyor. Bu anlamda bakliyat unuyla yapılan tariflerin geliştirilmesini de bir beslenmeci olarak çok değerli buluyorum.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(8)