Bazı Avrupa ülkeleri, Rusya’nın AB tarım ürünlerine yönelik ithalat yasağının etkilerini hafifletmek için, uygun önlemlerin alınması yönünde çağrı yaptı. Rusya ambargosu, et ürünlerini de kapsıyor.
Finlandiya, Estonya, Letonya ve Litvanya; Rusya’nın devam eden ithalat yasağının ekonomik dengelerini bozması nedeniyle tarım ve gıda endüstrilerinin ekonomik ve sosyal etkilerle karşı karşıya kaldığı uyarısında bulundu.
Finlandiya’daki bir tarım kooperatifinin başkan yardımcısı olan Tiina Linnainmaa şunları söyledi: “Göçmen krizi ve Brexit gibi yeni konular ortaya çıktığında, Rusya ambargosu etkileri geri planda kalıyor. Çiftçiler ve çiftçi kooperatifleri ambargo nedeniyle zor durumda. AB Komisyonu ve ileri seviye AB politikacıları, çiftçilere yardım etmek için yeterli çabayı göstermedi.”
Baltık ve Finlandiya üreticileri için yeni piyasalara ihtiyaç var
Tiina Linnainmaa, Baltık ülkeleri ve Finlandiya’nın Rusya’ya uzun bir süre boyunca, büyük hacimlerde katma değerli gıda ürünleri sattığını ve bu nedenle yasağın tüm ülkeler üzerinde büyük bir etki yarattığını ifade etti.
Estonya Tarım ve Ticaret Odası başkanı Roomet Sõrmu, yeni piyasaları bulmanın zaman aldığını, üretimi ve işlemeyi yeni pazarlara uyumlu hale getirmenin maliyetli olduğunu vurguladı.
Sõrmu, Baltık ve Finli üreticilerin yeni piyasalar bulmasına yardımcı olmak için farklı, AB tarafından finanse edilen ihracat ve tanıtım önlemlerinin tasarlanması gerektiğini düşünüyor.
Rusya ambargosu çiftçileri zorluyor
Baltık ülkeleri ve Finlandiya’daki kooperatif kuruluşları, Rusya nedeniyle yaşanan kaybı hafifletmek amacıyla, AB Komisyonu’nun zaman kaybetmeden uygun önlemler alarak ambargodan etkilenen ülkelere yardımcı olmasını talep etti.
Litvanya Tarım Odası başkanı Andriejus Stancikas, “Çiftçilerin Rusya ambargosu nedeniyle yaşadığı gerçek finansal kaybı doğru bir şekilde yansıtan hedefli desteğe fazlasıyla ihtiyaç duyuluyor. Avrupa Birliği, Baltık ve Finli çiftçiler üzerindeki bu ekonomik yükü hafifletmeyi başaramadı” şeklinde konuştu.
Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yürütülen, et üretiminde tamamen kendine yetebilen bir ülke haline gelme stratejisiyle birlikte Rusya tarafından yapılan et ithalatı düşmeye devam ediyor.
Rusya Tarım Piyasası Çalışmaları Enstitüsü başkanı Daniel Khotko, bu yıl et ithalatlarının %35 düşmesini beklediğini ifade etti.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Rusya’nın et ithalatı 2007 ile 2012 yılları arasında %27 düştü.
(6)