Buğdayın kırılmadan, yalnızca kabuğunun soyularak elde edildiği başbaşı bulgur taş değirmende üretiliyor ve normal bulgura kıyasla 2 kat lif içeriyor.
Sofralarımızın baş tacı bulgur, besleyiciliği ve sahip olduğu lif oranıyla da değerli bir besin. Taş değirmende üretilen başbaşı bulgur, içerdiği iki kat lif oranıyla diğer bulgurlardan bir adım öne çıkıyor. Ayrıca, yurt dışında da en çok tercih edilen bulgur çeşidi.
Lif içeren besinler sağlıklı beslenmenin en önemli aktörlerinden biri. Buğdayın öğütülmeden sadece taş değirmenlerde kabuğunun soyulması ile elde edilen başbaşı bulgur da lif oranı yüksek besinler arasında yer alıyor. Bu nedenle başbaşı türü, hem lezzeti hem de içerdiği lif miktarı ile diğer bulgurlardan bir adım öne çıkıyor.
Normal bulgurda 100 gramda 5.4 gram olan lif miktarı, başbaşı çeşidinde 9.4 gram olarak yer alıyor. Buğday kırılmadan üretilen başbaşı bulgur, oldukça iri taneli, lezzetli ve özellikle çocuklar tarafından çok seviliyor.
Yurt dışında en çok tercih edilen bulgur!
Yurt dışında Türk bulgurunu tanıtmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru, dünya sofralarında da özellikle başbaşı bulgurun tercih edildiğini kaydetti. Yabancıların başbaşı bulgurunu özellikle kahvaltılarda ve salatalarda tükettiklerini belirten İhsan Duru şunları söyledi;
“Türk bulgurunu dünyaya tanıtmayı kendimize görev edindik. Her ülkenin damak zevkine ve mutfak kültürüne uygun tarifleri bulgurumuzla yaparak onları bu lezzetimizle tanıştırıyoruz. 16 çeşit bulgurla sofralarda yer alıyoruz. Geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerle de bu sayı gün geçtikçe artıyor. Başbaşı Bulgur, bulgur çeşitlerinde en özel yere sahip bulgur. Sadece kabuğunun soyulduğu, öğütülme işleminden geçmeyen Başbaşı Bulgur, tane iriliği ve lezzetiyle de çok seviliyor. Yurt dışında bu bulgur tercih ediliyor.”
(69)