Bitki koruma ürünlerinde “tehlike” ibaresi yerine “zararlı” ibaresi kullanılarak, uygun olarak sınıflandırılmayan, ambalajlanmayan ve etiketlenmeyen ürünler piyasaya arz edilemeyecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 28 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bitki koruma ürünlerine ilişkin hususlarda Bakanlığa ruhsat müracaatında bulunanlar ve ruhsat sahiplerinin yükümlülükleri ile ilgililerce yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
Bitki koruma ürünlerine zararlılık sınıflandırması
Bitki koruma ürünleri insan sağlığı ve çevre açısından, Yönetmelikte belirtilen zararlılık sınıflarına göre sınıflandırılacak.
Söz konusu ürünler, Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sınıflandırılmadıkları, ambalajlanmadıkları ve etiketlenmedikleri sürece piyasaya arz edilemeyecek. Bakanlıkça izin verilmediği sürece, piyasaya arz edilmiş olan bitki koruma ürünlerinin ambalajları üzerinde yer alan etiket bilgilerinde sticker kullanılarak değişiklik yapılamayacak.
Düzenleme ile Yönetmelikte yer alan “tehlikeli” ibaresi “zararlı”, “tehlike” ibaresi de “zararlılık” şeklinde değiştirildi.
Bitki koruma ürünlerinin sınıflandırılması; Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik esaslarına dayanılarak yapılacak.
Ürünlerin ambalajlanması da; aynı yönetmelikteki hükümlere göre yapılacak.
Ürünlerin etiketlenmesi ise yapılacak sınıflandırma sonrasında zararlı maddeler sınıfına giren ürünlerin; Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik ve bu Yönetmeliğin ilgili madde hükümlerine göre; zararlı madde ve karışım sınıfında yer almayan ürünlerin etiketlenmesi ise çıkartılan Yönetmeliğin ilgili maddelerine göre yapılacak.
Ürünün ruhsat sahibi sorumlu olacak
Bitki koruma ürününün ticari adı; önceden ruhsat almış, ruhsat geçerlilik süresi devam eden veya ruhsatı iptal edilmiş olan ürünlerin adları ile aynı olamayacak.
Aktif madde miktarı, sıvı bitki koruma ürünü dışındakilerde ağırlık/ağırlık, sıvı bitki koruma ürünlerinde ise ağırlık/hacim olarak yazılacak, bunun yanına yaygın adı belirtilecek.
Aktif maddenin adı, Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelikte belirtilen şekilde olacak. Aktif madde aynı Yönetmelikte yer almıyorsa uluslararası düzeyde kabul edilmiş adı verilecek.
Ürünün onaylanmış etiketinde yer alan bütün bilgilerinin doğruluğundan, ruhsat sahibi firma sorumlu olacak.
Etiketler için geçiş süresi
Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, Yönetmeliğin yayımından önce Bakanlıktan ruhsat almış ürünlerin Yönetmelik hükümlerine göre firmasınca hazırlanmış etiket örnekleri ve bu etiket örneklerinin oluşturulmasında kullanılan bilgi ve belgeler en geç 31/12/2016 tarihine kadar Genel Müdürlüğe gönderilecek. Bu etiketler her türlü sorumluluk firmasına ait olmak şartıyla Bakanlıkça onay işlemleri tamamlanıncaya kadar piyasaya arz edilecek bitki koruma ürünü ambalajlarında kullanılabilecek. Bu etiketlerin onay işlemleri 31/12/2017 tarihine kadar Bakanlıkça tamamlanacak.
Firma stoklarında bulunan eski etiket ve ambalajların firmalarca en son kullanım tarihi 31 Aralık 2016 olacak. Bu tarihten itibaren yönetmelik ekindeki etiket örneğine uygun etiketlerin kullanılması zorunlu olacak.
Yönetmeliğin yayımından önce düzenlenmiş etiket ile piyasaya arz edilmiş olan ürünlerin, 30 Temmuz 2018 tarihine kadar yeni Yönetmelik hükümlerine göre yeniden etiketlenmesi ve ambalajlanması gerekmeyecek.
(147)