Birleşmiş Milletler, Ortadoğu’daki sıcak hava dalgası sonucu Kuveyt’te hava sıcaklığının rekor kırarak 54 °C olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bunun, Asya ve hatta Doğu Yarımküre için şimdiye kadar belirlenen en yüksek sıcaklık olup olmadığını araştırıyor.
BM’nin açıklamasına göre, Kuveyt’in Mitrabah şehrinde 21 Temmuz tarihinde hava sıcaklığı, mevsim normallerinin oldukça üzerinde bir seviyeye erişerek 54 °C olarak kayıtlara geçti.
Hava sıcaklığı, Irak’ın Basra şehrinde 22 Temmuz’da 53,9 °C olarak ölçülürken, Fas’ın güney bölgelerinde de hava sıcaklığının 43-47 °C derecelere çıktığı bildirildi.
Kuveyt’te gözlenen 54 °C’lik hava sıcaklığının Asya ve Doğu Yarımküre için şimdiye kadar belirlenen en yüksek sıcaklık olup olmadığını incelemeye alan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), konuya ilişkin açıklamasında, Kuveyt’te yapılacak incelemenin daha öncekilerde olduğu gibi meteorolojistler ve iklim bilimciler tarafından yürütüleceğini kaydetti.
Açıklamada Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da son bir haftadır sıcak hava dalgası nedeniyle hava sıcaklıklarının mevsim ortalamalarının oldukça üzerinde gerçekleştiği belirtilerek, ortaya çıkabilecek sağlık sorunları hakkında uyarıda da bulunuldu.
Ortadoğu’da sıcak hava dalgasından en fazla mülteciler etkileniyor. Yaşam koşulları sıcak hava nedeniyle daha zorlaşıyor.
Hava sıcaklıkları rekor seviyelerde
Hava sıcaklıklarının dünya genelinde rekor seviyelere eriştiğini açıklayan WMO, sıcak hava dalgalarını ayrıca ABD’nin orta ve doğu bölgelerini de etkisi altına aldığını, bu bölgelerde de hava sıcaklığının 43-46 °C derece olarak belirlendiğini bildirdi.
WMO, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli araştırmalarına göre, sıcak hava dalgalarına yüzyıl boyunca daha fazla rastlanacağını, bilimin geldiği seviyede hava sıcaklıklarının rekor seviyelere erişmesinin iklim değişikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığının anlaşılabileceğini de kaydetti.
Dünya Meteoroloji Örgütü, 2011-2015 döneminde yapılan araştırmaların insan kaynaklı iklim değişikliğinin birçok aşırı iklim hareketlerinin ortaya çıkmasına katkı yapmış olabileceğini ortaya koyduğunu belirtiyor.
Dünya üzerinde küresel ısınmanın başlıca kaynağını sera gazı salımları oluşturuyor. İnsanlığın geleceğini tehdit eden küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla dünya, Aralık 2015’te Paris İklim Anlaşması’na imza atmıştı.
Kayıtlara geçen en yüksek hava sıcaklığı
WMO kayıtlarına göre dünya üzerinde kayıtlara geçen en yüksek hava sıcaklığı 10 Temmuz 1913 tarihinde ABD’nin Kaliforniya eyaletinin Furnace Creek ve Death Valley bölgelerinde 56,7 °C derece olarak yaşandı.
(39)