Uluslararası Para Fonu (IMF), Birleşik Krallık’ta 23 Haziran’daki İngiltere’nin AB’den ayrılmasının halkın oyuna sunulduğu referandumdan Brexit kararının çıkmasıyla oluşan belirsizlik nedeniyle, Nisan ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelledi. IMF, küresel ekonomik büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 3,2’den yüzde 3,1’e, gelecek yıl için ise yüzde 3,5’ten yüzde 3,4’e çekti.
“İngiltere Referandumu Sonrası Belirsizlik” başlığıyla güncellenen IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Brexit’in, küresel finansal piyasaları şaşırttığı ve dünya ekonomisi için önemli derecede aşağı yönlü riskler barındırdığı ifade edildi.
Brexit’in ekonomik, siyasi ve kurumsal belirsizlikleri artırdığı, İngiltere’nin aldığı bu kararın makro ekonomik açıdan yatırım, güven, finansal koşullar ve piyasa duyarlılığını olumsuz etkileyeceği vurgulanan raporda, Brexit kararı sonrasında oluşan belirsizlikler nedeniyle küresel ekonomi ve gelişmiş ülkelere yönelik 2016 ve 2017 büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edildiği bildirildi. İşte rapordan o ifadeler:
“2016 ve 2017 yılına ilişkin küresel büyüme beklentimizi sırasıyla yüzde 3,2’den yüzde 3,1’e ve yüzde 3,5’ten yüzde 3,4’e revize ettik. Ayrıca, gelişmiş ülkelere yönelik büyüme beklentimizi de 2016 için yüzde 1,9’dan yüzde 1,8’e, 2017 için ise yüzde 2’den yüzde 1,8’e düşürdük.
Brexit’in artırdığı belirsizlik, İngiltere’nin iç talebini önemli ölçüde zayıflatacak. Bu doğrultuda gelişmiş ülkeler arasında, büyüme beklentilerine yönelik en büyük aşağı yönlü revizyon İngiltere için yapıldı. Gelişmeler nedeniyle İngiltere’nin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,9’dan yüzde 1,7’ye ve gelecek yıl için ise yüzde 2,2’den yüzde 1,3’e çektik.”
Euro Bölgesi’nin bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdüğüne işaret edilen raporda, bu nedenle bölgeye yönelik 2016 büyüme öngörüsünün yüzde 1,5’ten yüzde 1,6’ya yükseltildiği belirtildi. Euro Bölgesi’nin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini ise Brexit’in tüketici ve iş ortamı üzerine artırdığı belirsizlik nedeniyle yüzde 1,6’dan yüzde 1,4’e indirildi.
IMF’in gelişmekte olan ve gelişen ülkelere yönelik değerlendirmelerine de yer verilen rapora göre, söz konusu ülkelere yönelik 2016 ve 2017 büyüme beklentilerinde değişikliğe gidilmedi ve sırasıyla yüzde 4,1 ve yüzde 4,6’da bırakıldı.
IMF, küresel görünüme ilişkin daha detaylı değerlendirmeleri Ekim ayında yayınlayacağı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda yapacak.
(14)