2015 yılında, Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) çalışmalarına Birleşik Krallık’tan toplamda 177 uzman katkıda bulundu. Bu uzmanların 130’u panellerde yer alırken, 47’si, devlet uzmanı olarak görev yaptı. Brexit’in bu çalışmaları nasıl etkileyeceği konusunda endişeler var.
EFSA’nın bilimsel çalışmalarına yardımcı olan bilimsel komite, panel üyeleri ve dış uzmanlar için ülkelerden dengeli bir şekilde üye alınmasına ilişkin 2015 EFSA icra kurulu direktörleri kararına göre, Üye Ülkelerden uygun adayların bulunamaması halinde, AB dışı ülkelerdeki adaylar değerlendirilebilir.
Ancak, Birleşik Krallık AB üyeliğinden ayrıldığında, 2015 yılında EFSA çalışmalarına katkıda bulunan 177 Birleşik Krallık uzmanı ve 19 personelinin ne yapacağı merak ediliyor.
Bu soru, Brexit referandumundan bir hafta sonra yapılan EFSA Diyetetik Ürünler, Beslenme ve Alerjiler Paneli’nde (NDA) de gündeme geldi.
EFSA’da halihazırda AB dışı ülkelerden katılımcılar bulunuyor
EFSA’nın beslenme biriminin başındaki isim Valeriu Curtui; İsviçre, Norveç ve ABD gibi Avrupa Birliği dışındaki ülkelerinden uzmanların halihazırda EFSA’da yer aldığını söyledi, ancak bu ülkelerden gelen uzmanların sayısının düşük olduğunu kabul etti.
Valeriu Curtui’ye göre ihtiyaç duyulması durumunda, ülkeler dengesi değiştirilebilir.
Brüksel’de konuşan Curtui, “Yönetim kurulunun kuralları değişebilir. Kuralların yazıldığı zamanda, Brexit senaryosunun hesaba katılmadığını düşünüyorum” dedi.
Valeriu Curtui, Brexit’in büyük bir etkiye yol açmasını beklemediğini, ancak durumun nasıl değişeceğini görmek için henüz çok erken olduğunu ifade etti.
Roma merkezli bir danışmanlık firmasının yönetici direktörü olan Dr. Luca Bucchini, EFSA’nın Birleşik Krallık uzmanlarını kaybetme olasılığının kaygı verici olduğu görüşünde.
Bucchini, “İngiltere, EFSA ve diğer AB kurumlarına birçok iyi bilim insanı ve memur sağladı. Mümkün olduğunca bu çalışanlar görevine devam etmeli. Benzer niteliklere sahip kişilerin sayısı fazla değil” şeklinde konuştu.
Birleşik Krallık çalışanlarının benzersiz katkısı
“İngiliz bilim insanları, Avrupa’daki diğer meslektaşlarına kıyasla daha titiz. Üstelik inovasyona da açık olmalarıyla, aşırı derecede tedbirli olan Alman ve Fransız bilim insanların daha farklılar” ifadelerini kullanan Bucchini, AB gıda konularıyla ilgili görüşlerin çoğunun İngiliz bilim insanları tarafından sağlandığını da sözlerine ekledi.
Anadil konusu
Toplantıdaki gözlemcilerden biri, dil konusunu da gündeme getirdi.
Toplantı sırasında panel üyeleri birkaç kez durduruldu ve anlatımla ilgili bir detayı netleştirmeleri istendi.
Küçük değişikliklerin anlamını teyit etme çağrısı yapanların çoğu, anadili İngilizce olan katılımcılardı.
(20)