İngiltere’nin AB’den ayrılmasının AB teşviklerinden en çok yararlanan gruplardan biri olan İngiliz çiftçiler için ciddi bir endişe kaynağı olduğu, İngiliz Hükümetinin geçiş sürecini kolaylaştırmak amacıyla 2020 yılına kadar AB teşvikleri değerinde desteği garantilediği belirtildi.
Financial Times’da, Birleşik Krallık’ta 23 Haziran’da yapılan referandumdan çıkan Brexit kararının İngiliz Tarım ve Finans Sektörlerinin geleceğine etkilerine ilişkin iki yazı yayımlandı.
James Blitz tarafından kaleme alınan yazıda İngiltere’nin AB’den ayrılmasının AB teşviklerinden en çok yararlanan gruplardan biri olan İngiliz çiftçiler için ciddi bir endişe kaynağı olduğu, öte yandan İngiliz hükümetinin geçiş sürecini kolaylaştırmak amacıyla 2020 yılına kadar AB teşvikleri değerinde desteği garantilediği belirtildi.
İngiliz hükümetinden destek garantisi
Maliye Bakanı Philip Hammond, AB’nin çiftçi, akademisyen ve ülkenin fakir bölgelerine yaptığı yıllık 6 milyar Sterlin değerindeki ödemelerin 2020 yılına kadar sürdürüleceğini açıklamıştı.
Söz konusu politikanın tarım sektörü için kısa süreli bir çözüm sunduğunu belirten Blitz, hükümetin açıklamasının serbest piyasa ekonomisini destekleyen kesimlerce şüpheyle karşılandığını ifade etti. Legatum Institute’de ticaret hukuku konusunda çalışan Shanker Singham’ın görüşlerine yer veren Blitz, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının hükümetin tarım sektörüne yönelik teşvikleri yeniden değerlendirmesi için iyi bir fırsat olduğunu aktardı. Singham, İngiltere’nin Commonwealth ülkeleri başta olmak üzere AB haricindeki ülkelere tarım sektöründe ihracat fırsatları yaratmasının, özellikle hizmetler sektöründe kendi ihracatını artırma yönünde önemli bir adım olacağı görüşünde olduğunu belirtti.
Martin Arnold ve Caroline Binham tarafından kaleme alınan yazıda ise İngiliz finans sektörünün Brexit için hazırlanmakta olduğu ve İsviçre modeline benzer ancak farklı alt sektörler için farklı koşullar talep edecek bir paket üzerinde durulduğu ifade edildi.
Finlandiya’da gıda fiyatları düşüşte
Bu arada Finlandiya İstatistik Ofisi yetkilisi İlkka Lehtinen, Finlandiya’da gıda fiyatlarının diğer AB ülkelerine kıyasla geçtiğimiz yıllarda daha hızlı ve yüksek oranda düşüş gösterdiğini bildirdi. Lehtinen, 1994’ten bugüne Finlandiya’da gıda fiyatlarında %7 oranında düşüş yaşandığını kaydetti.
Geçen üç yıl boyunca gıda fiyatlarında yaşanan %4,8 oranındaki düşüş, AB ülkeleri ortalamasının (%0,9) altında kaldı.
Ancak fiyat düşüşlerine rağmen ülkedeki gıda fiyatları yine de Avrupa ülkelerinin en yüksekleri arasında yer aldı. Ülkede gıda ürünleri için %14 oranında katma değer vergisi uygulanırken, diğer AB üyesi ülkelerde katma değer vergisi ortalaması %5.
Fin İstatistik Ofisi yetkilisi İlkka Lehtinen, gıda fiyatlarındaki düşüşün birçok sebebe dayandığını ve bunlardan birisinin de Rusya’ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımlar sonucunda yaşanan üretim fazlası olduğunu bildirdi. Ülkede gıda fiyatlarındaki düşüş, sadece genel olarak tüketici fiyatlarında yaşanan düşüşten değil, aynı zamanda gıda üreticisi ve perakendeciler arasında yoğunlaşan rekabetten de kaynaklandı.
Fin Sanayiciler Federasyonu, tüketici ürünleri satışlarının yılın ilk altı ayında geçtiğimiz yıla kıyasla %1,4 oranında yükseldiğini açıklamıştı.
(4)