Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararını, tarihi öneme sahip bir gelişme olarak değerlendirirken, bu durumun Türkiye’nin AB ve İngiltere’ye gerçekleştirdiği ihracatı etkilemeyeceğini bildirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise İngiltere’deki referandumdan çıkan sonucu ‘tarihi bir kırılma’ olarak nitelendirdi ve ekledi: “2017 yılı içinde AB ile Gümrük Birliği’nin yenilenmesi, güncellenmesi kapsamında biz de İngiltere’nin AB ile olacak olan bağlantısı, full entegrasyon ve ekonomik bir bağlılık anlamında bir anlaşmaya doğru geçeceğiz.”
Bakan Bülent Tüfenkci, AA’ya yaptığı açıklamada, AB’nin politikalarını ve stratejilerini ciddi anlamda gözden geçirmesi gerektiğine işaret ederek, ayrılma kararının Türkiye’nin AB ve İngiltere’ye yaptığı ihracatı etkilemeyeceğini kaydetti.
Tüfenkci: AB vazgeçilmez değil
Tüfenkci, ticarette karşılıklı çıkarların önemli olduğunu, kaliteli üretim ve doğru fiyatlandırma yapıldığı takdirde her zaman pazar bulunabileceğini vurgulayarak, AB’nin “vazgeçilemez” olmadığının altını çizdi.
“Önemli olan kendi üretimimizi ve pazarımızı çeşitlendirerek hem ekonomimizi hem de demokrasimizi geliştirmektir. Türkiye, bu noktadaki duruşundan vazgeçmeyecektir” diyen Tüfenkci, AB’nin samimi davranması durumunda, Türkiye’yi en kısa sürede üyeliğe kabul ederek gücünü artırabileceğine işaret etti.
Tüfenkci, “Ancak Türkiye politikası İslamofobik korkular çerçevesinde oluşturulursa, bu noktada kaybeden biz değil, AB olur” diye konuştu.
Zeybekci: Ekonomik entegrasyon sürdürecek
Denizli programı kapsamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İngiltere’nin siyasi olarak AB’den ayrılacağını fakat ekonomik anlamda entegrasyonunu sürdüreceğini belirtti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını “tarihi bir kırılma” olarak nitelendirdi ve “AB’nin köklü bir şekilde temellerin sarsıldığı, bundan sonra değişimlerin olacağı bir dönem başlıyor” dedi.
İngiltere’nin siyasi olarak AB’den ayrılacağını fakat ekonomik anlamda entegrasyonunu sürdüreceğini kaydeden Zeybekci, şöyle konuştu:
“Ticaretteki serbestlik veya iç içe geçmişlik devam edecektir. AB anlamında üst düzeyde bir kayıp. AB’nin 2009’dan sonraki her yıllık büyümesinin yüzde 35’i İngiltere’den kaynaklanıyor. İngiltere’nin, AB’nin bu derece büyümesine önemli katkısı var.
Yaklaşık 33 bin dolar olan AB milli gelirinin İngiltere’nin ayrılmasıyla 31 bin doların altına indiğini matematik olarak hesaplayabiliyoruz. AB için son derece etkili. AB ile İngiltere arasından ekonomik bağ, ekonomik entegrasyon, şu anda Türkiye’nin AB ile olan Gümrük Birliği kapsamındaki ekonomik entegrasyonundan daha güçlü olacaktır.
2017 yılı içinde AB ile Gümrük Birliği’nin yenilenmesi, güncellenmesi kapsamında biz de İngiltere’nin AB ile olacak olan bağlantısı, full entegrasyon ve ekonomik bir bağlılık anlamında bir anlaşmaya doğru geçeceğiz.
Tarım ürünlerini, hizmetlerini, kamu alımlarını ve yatırımları da kapsayan Gümrük Birliği bu demek zaten. İngiltere de aynı kapsamda olacak. Bu arkadan başka şeyleri de tetikler mi? Tetikler. Başka ülkeler İngiltere’nin olmadığı bir AB’nin tek kanatlı bir hale dönüşmesi endişesi taşıyacaklardır, farklı tetiklemeler olacaktır. Bizim için de şu anda önemli anlar yaşanıyor.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(1)