Küresel bir salgın olarak dünyayı tehdit eden Koronavirüsü’nün (COVID-19) etkileri sürerken, sağlık örgütleri ve bilim insanları virüsün kontrol altına alınması konusunda yoğun çalışmalar içerisindeler.
Dünya çapında yaşanan yanlış bilgilendirme ve bilimsel olmayan paylaşımlar bu gibi dönemlerde toplumda her zaman endişeye ve paniğe yol açar. Bu sebeple kendimizi ve ailelerimizi korumak için aldığımız tedbirleri bilimsel gerçekliğe dayandırmak önemlidir.
Geçtiğimiz günlerde, dünya çapında birçok ülkede, UNICEF ismi kullanılarak sahte bir sosyal medya hesabından yayınlanan “dondurma ve soğuk gıdalardan uzak durmak salgına karşı koruyucu olabilir.” iddiası gerçeği yansıtmamaktadır ve UNICEF paylaşımı hem global hem de yerel hesaplarından da yalanlamıştır.
Yapılan araştırmalara göre soğuk ürünlerin tüketiminin boğaz ağrısına yol açtığına veya soğuk algınlığı enfeksiyonlarını arttırdığına dair kanıtlanmış bilimsel bir gerçek yoktur. Aksine, dondurma gibi soğuk ürünlerin özellikle bademcik ameliyatları sonrası boğaz ağrısını azaltmaya yardımcı olmak amacıyla doktorlar tarafından tavsiye edildiği de bilinmektedir.
Bunlara ek olarak EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu) tarafından yapılan açıklamaya göre; Koronavirüsü’nün gıda yoluyla bulaşması ihtimaline dair herhangi bir kanıt bulunmadığı ortaya konmuştur.
Yine de Koronavirüsü tedbirleri sürecinde, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nda değindiği üzere açık alanlarda satışa sunulan, el teması bulunan açık gıdalardan uzak durulması; mevzuatla belirlenmiş hijyenik koşullarda üretilen, sağlıklı, ambalajlı gıdaların tüketilmesi tavsiyemizdir.
(27)