Projemizin ilk bölümünde elde edilen çıktılarını tüm paydaşlarımız ile kamu temsilcilerine duyuracağımız ve birlikte;
- Suyu daha verimli kullanmak adına fikirler üreteceğimiz,
- Güncel su ayak izi hesaplama yaklaşımlarını kavrayacağımız,
- Ülkemizin su geleceğini haritalandıracağımız,
- İklim değişikliği perspektifinden Türkiye’ de hayvancılık ve sütçülük sektörünü kamu, akademisyen ve sanayici olarak irdeleyeceğimiz çalıştayımız 30 Ocak 2020, Saat 10.00 da Ankara’da Plaza Otel’de yapılacaktır.
Ülkemizin sürdürülebilirlik politikaları ve geleceği açısından önemine inandığımız bu toplantıda sizleri de aramızda görmekten onur duyarız.
Kayıt ve bilgi için asudiletisim@asuder.org.tr
www.ssstr.org.
Türkiye – AB Sivil Toplum Diyaloğu beşinci dönem çağrısı çerçevesinde hibe alan “Türkiye Sütçülük Sektörünün Su Sürdürülebilirliği: Verimlilik, Riskler ve Kırılganlıklar” projesi ASÜD’ün koordinatörlüğünde; İngiltere’den International Business Leaders Forum (IBLF), Hollanda’dan Water Footprint Network (WFN) ve Türkiye’den İklim Araştırmaları Derneği (İAD) ile birlikte yürütülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, İzmir Kalkınma Ajansı, Ulusal Süt Konseyi, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği ve Tire Süt Kooperatifi projemize destek vermektedir.
Projemiz en temelde su riskinin değerlendirilmesi, değer zinciri üzerinde su riskinin olası etkilerinin incelenmesi ve su ile ilgili riskler konusunda Türkiye sütçülük sektörünün kırılganlığının azaltılması konusundaki çalışmaların yanı sıra ve İngiliz ve Hollandalı proje ortakları ile çiftlik ve işletme seviyesinde bilgi paylaşımı yanında, politika, teşvikler ve mevzuat konusunda da bilgi paylaşımı platformu yaratılmasını hedeflemektedir.
15 ay sürecek faaliyetlerimizin ilk 9 aylık bölümünde;
- Saha ziyaretleri, anketler ve araştırmalar ile Türkiye sütçülük sektöründe mevcut su kullanımının tüm değer zincirinde (yem, süt hayvanı yetiştirilmesi, süt ve süt ürünleri üretimi ve tüketiciye sunulması) suya bağımlılık ve süt sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi yapılmış,
- Sütçülük sektörünün su kırılganlıkları değerlendirilerek ve haritalandırılması gerçekleştirilmiş, sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi ölçülmüştür,
Önümüzdeki dönemde ise
- AB ülkeleri ve Türkiye verileri dikkate alınarak, bir birim üretim başına verimlilik, su kullanımı verilerinin kıyaslanması, mevzuat, politikalar ve stratejik yaklaşım konusunda, proje üyesi ülkelerdeki uygulamalar ile Türkiye’deki uygulamalar karşılaştırılacak ve politika önerileri geliştirilerek, sektörünün su kaynakları üzerindeki etkisi değerlendirilmesi,
Türkiye Sütçülük Sektörünün Su Sürdürülebilirliği:
Verimlilik, Riskler ve Kırılganlıklar Projesi
Ankara Çalıştayı
30 OCAK 2020, Perşembe
P r o g r a m
09:30 Kayıt
10:00 Açılış Konuşmaları
ASÜD Yönetim Kurulu Temsilcisi
Dışişleri Bakanlığı, AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü
Dr. Yakup Karaaslan – Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yrd.
Recep Akdeniz – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yrd.
10:30 Proje İlk Aşama Çıktıları
Burhan Sakkaoğlu – ASÜD
Kilit Paydaşlar ile Görüşmeler ve Anket Çalışması
Dilek Emil – EWA Kurumsal Danışmanlık
Türkiye Sütçülük Sektörü Mevcut Su Durum Analizi
Kemal Demirkol – GTE
Sütçülük Sektöründe Su Riski Değerlendirmesi, Su Verimliliği Etüdü ve Öneriler
Dr. Ertuğ Erçin – WFN
Türkiye Sütçülük Sektörünün Kırılganlıklarının Değerlendirilmesi ve Haritalandırılması
11:30 Kahve Arası
11:45 Kamu Perspektifinden Türkiye’de Su
Gürsel Erul Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Daire Bşk.
Taner Kimençe Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetimi Daire Bşk.
Emine Bilgen Eymirli – İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Uz.
12:30 Öğle Yemeği
13:30 Çalıştay – Sütçülük Sektöründe Su Kullanımı
15:30 Kahve Arası
15:45 PANEL İklim Değişikliği Perspektifinden Sütçülük Sektörü
Moderatör: Prof. Dr. Erdoğan Güneş – Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü
Dr. Baran Bozoğlu – TMMOB Çevre Mühendisleri Odası
Prof. Dr. Gürsel Dellal – Ankara Üniversitesi Zootekni Bölümü
ECOLAB Türkiye
EKER Süt Ürünleri
UNDP
17:00 Soru Cevap-Kapanış
(175)