ÇAYKUR, 6 bin ton olan günlük yaş çay işleme kapasitesini 8 bin 650 tona çıkarttı. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Kapasite artırma çalışmaları kapsamında Fındıklı fabrikasının mevcut binasına ilave fırın ve fermantasyon üniteleri yapıldı. Kapasite artırma çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütüyoruz.”dedi.
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kapasite artırımı ve yenileme çalışmaları devam eden Fındıklı Çay Fabrikası’nda incelemelerde bulundu. Fındıklı Fabrikası Müdürü Üzeyir Tekeşin’den bilgi alan Sütlüoğlu, Çaykur’un teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek, üreticilere daha iyi hizmet vermeyi amaçladıklarını kaydetti.
“Çay sezonuna kadar fabrikayı yetiştirmeye çalışıyoruz”
Fındıklı fabrikasında yapılan revize çalışması hakkında bilgi veren İmdat Sütlüoğlu, şunları kaydetti: “Göreve geldiğimizden itibaren üreticilerimize daha iyi hizmet verebilmek amacıyla teknolojik gelişmeleri takip ettik. Bu amaçla gerçekleştirdiğimiz hizmetimizin bir parçası olan yenileme ve kapasite artırımı çalışmaları Fındıklı Çay Fabrikası’nda hızla devam ediyor.
Kapasite artırma çalışmaları kapsamında Fındıklı fabrikasının mevcut binasına ilave fırın ve fermantasyon üniteleri yapıldı.itesi 350 tona ulaşacak. Şu anda 22 bin 740 metrekare olan fabrika binası, fabrika sahasında atıl olarak duran arazi üzerine yapılan 1380 metrekare alanla 24 bin 120 metrekareye çıkacak. Günlük 6 bin ton seviyelerindeki yaş çay işleme kapasitemizi 46 fabrikamızda toplamda 8 bin 650 ton kapasiteye ulaştırdık.”
Çaykur hakkında
Çaykur, 45 Yaş Çay İşleme Fabrikası, 1 Çay Paketleme Fabrikası, 2 Pazarlama ve Üretim Bölge Müdürlüğü, 7 Pazarlama Bölge Müdürlüğü, Anatamir Fabrikası, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 16.500 çalışanı ve 6.600 ton/gün yaş çay işleme kapasitesi ile Türkiye çay sektörünün en büyük ve lider kuruluşu. Bölgede üretilen yaş çay ürününün yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık %55-60´ı Çaykur tarafından satın alınıyor. Çaykur´un yurt içi kuru çay piyasasındaki pazar payı ise yaklaşık %60-65. İktisadi Devlet Teşekkülü olan Çaykur, Türkiye´nin Tarım Politikasına uygun olarak çay ziraatını geliştirmek, çay kalitesini ıslah etmek, işlenmesini teknik esaslara göre yürütmek, iç ve dış pazar isteklerini karşılamak üzere kuru çay üretmek, ithal etmek ve ihraç etmek, verimlilik esasına dayalı işletme politikasıyla sermaye birikimine yardım ederek yatırım kaynağı yaratmak amacıyla merkezi Rize´de olmak üzere teşkil edildi. Üreticilerden, işletmeye uygun nitelikteki çay yapraklarını satın almak, işlemek ve değerlendirmek için teknolojik faaliyette bulunmak, ürettiği veya ithal ettiği kuru çayların iç ve dış pazar isteklerine uygun olarak harmanlanmasını, paketlenmesini ve pazarlanmasını sağlamak, Çaykur´ un faaliyet konularını oluşturuyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)