İkinci sürgün döneminde 36 bin 529 ton yaş çay alımın gerçekleştiğini belirten ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Günlük 7 bin ton seviyelerinde çay alıyoruz. İkinci sürgün döneminde alacağımız çayın yaklaşık yüzde 15’ini şu ana kadar almış olduk” dedi.
Sütlüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ikinci sürgün yaş çay alımlarının 23 Haziran’da başladığını ve bütün hızıyla devam ettiğini belirtti.
İkinci sürgün döneminde dün itibarıyla 36 bin 529 ton yaş çay aldıklarına işaret eden Sütlüoğlu, günlük 7 bin ton seviyelerinde çay aldıklarını, ikinci sürgün döneminde alacakları çayın yaklaşık yüzde 15’ini aldıklarını kaydetti.
4 ayda 7 fabrika
Sütlüoğlu, fabrikaların hepsinin faal durumda olduğunu vurgulayarak, “Biz bölgenin bütün kapasitesini seferber ettik. Yoğun bir imalat sürecine girdik. 6 bin 700 ton ek ilave kapasite oluşturduk. Bu da 7 büyük fabrika kurmak demektir. Bir fabrikayı bile 3 senede kurarsınız. 7 fabrikayı 4 ayda kurmak olağanüstü bir başarıdır. 6 bin ton seviyelerinden 9 bin ton seviyelerine geldik. Yüzde 50’ye yakın kapasite sağladık. Bu, ÇAYKUR’un tarihinde olmuş bir şey değil.” değerlendirmesinde bulundu.
ÇAYKUR’u özelleştireceği iddiası
ÇAYKUR’u özelleştireceği iddialarına değinen Sütlüoğlu, şöyle devam etti:
“ÇAYKUR’u özelleşmesi gündemde olsaydı bu görevi kabul etmezdim. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde bana bu görevi teklif ettiği zaman kendileri ile görüştüm. O da özelleşmesini istemiyor. Son derece karşı. ÇAYKUR’un özelleşmesi halinde bölgenin ne kadar sıkıntıya gireceğini bölgenin evladı olarak biliyor. Başbakanlardan Mesut Yılmaz da biliyordu. O da buna karşı çıktı. ÇAYKUR kendi ayakları üzerinde durmazsa ileride ne olur, ona bir şey diyemem.”
Sütlüoğlu, birkaç yıldır ÇAYKUR olarak kar ettiklerine dikkati çekerek, “ÇAYKUR kendi ayakları üzerinde durursa o zaman bu kurum özelleşmez. ÇAYKUR ne zaman başarısız olursa o zaman özelleşmesi olur. ÇAYKUR’u başarılı kılmak için hep birlikte çalışalım. Çay ve ÇAYKUR üzerinde siyaset yapmayalım.” ifadelerini kullandı.
Yaş çayda su firesi uygulaması
Yıllardır çayda su firesi kesintisi olduğunu belirten Sütlüoğlu, şunları kaydetti:
“ÇAYKUR, yaş çay alımlarında çay yaprağındaki ıslaklık oranının tespit edilmesi için günümüze kadar hiçbir ölçüm yapmadan yüzde 10 oranında ıslaklık firesi uygulayıp kesinti yapıyordu. Çayın içinde bir su var. Biz birkaç yıldır bunun üzerinde çalışıyoruz.
Çaydaki yağmur suyunun fiilen tespit edilerek o miktarın düşürülmesinin uygun olacağını düşündük. Buna yönelik çalışmalarımız oldu. Çok ıslak olan çayın suyunu harici ile çıkarabiliyoruz. Daha sonra peçetelerle kurutuyoruz. ‘Peçete ile çayı kurutuyorlar’ diyorlar. Bizim kuruttuğumuz bir avuç çay.
Çayda ne kadar su olduğunu anlıyoruz. Peçete her yerde kullanılan hijyenik bir ürün. Bu sanki ayıp bir malzemeymiş gibi konu oldu. Hassas teraziden hiç bahsedilmiyor.”
Sütlüoğlu, şu ana kadar yaptıkları uygulamada tespit edilen su firesi ortalamasının yüzde 8,5 olduğunu ifade ederek, “Kiminden yüzde 4, 9, 15 çıktı. Bugün itibarıyla ortalama yüzde 8,1’e düştü. Aslında vatandaşın lehine bir uygulama yapılıyor. Bu bir uygulamaydı. Biz her yaptığımız uygulamayı vatandaşımıza ve üreticimize soruyoruz. Vatandaşa dayatan bir yönetim anlayışımız yok.” değerlendirmesinde bulundu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)