CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Türkiye’de en önemli sorunun, üretimde katma değer yaratmaması olduğuna işaret etti. Türkiye’nin son 2 yılda 150 ülke arasında, parası en çok değer kaybeden ülkeler sıralamasında 12’nci sırada olduğunu belirten Böke, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun dün toplandığını hatırlatarak, net asgari ücret bin 300 lirayken, açlık sınırının bin 416 lira olduğunu ifade etti.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, 80 milyonun bir ekonomik kriz yaşamaması için Hükümetin ciddiyetle bu olağanüstü duruma bir son vermesi gerektiğine işaret etti. ,
“Katma değer yaratmayan üretim, gelir yaratamaz”
Türkiye’nin bir süredir ekonomik olarak çok zorlu bir sürece doğru ilerlediğini bildiren Böke, şunları kaydetti:
“Bu uzun süredir devam eden yapısal sorunlar, Türkiye’yi derin bir biçimde dünyadan kopartıyor. Türkiye kendisine benzeyen ekonomilere kıyasla dünya içerisinde en kötü performans gösteren ülkeler sınıfına gittikçe daha derin bir biçimde kendine yer bulmaya başlıyor. Türkiye’de en önemli sorunumuz yaptığınız üretimin katma değer yaratmaması. Katma değer yaratmayan bir üretimin, gelir yaratması da mümkün değil. Bunun ortaya çıkması için bu becerilere sahip gençlerin var olması gerekiyor. Bugün yaşadığımız sorunların temelinde eğitimde yaşanan tahribat, eğitimdeki tahribatın yol açtığı katma değeri düşük üretim ve bu üretimin yaratmadığı gelir olduğunu tespit etmemiz gerekiyor.”
“İhracatta teknolojinin payı yüzde 2”
Türkiye’de 2008’de kişi başına gelir düzeyinin 10 bin 382 dolar olduğunu hatırlatan Selin Sayek Böke, gelinen süreçte bu durumun 9 bin doların altına doğru ilerlediğine dikkat çekti.
Ekonomik verilerin, yapılan üretimin niteliğinin de zaman içerisinde bozulduğunu gösterdiğini ifade eden Böke, 100 birimlik ihracatın içinde teknolojinin payının yüzde 2 olduğunu söyledi. Bu payın 2000’lerde 2 katından fazla olduğunu belirten Böke, “Demek ki bir şey olmuş. Bu 15 yıl içerisinde bu ülkede üretimin içerisindeki teknolojinin payı giderek azalmış. Ortaya konan ekonomik anlayış, Türkiye’yi teknoloji ve katma değer üretemeyen bir yere sıkıştırmış.” diye konuştu.
“Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu reformların hızla yapılmalı”
Türkiye’nin son 2 yılda 150 ülke arasında, parası en çok değer kaybeden ülkeler sıralamasında 12’nci sırada olduğunu belirten Böke, “Hani ilk 10’a oynayan Türkiye? Hani gücünü gösterecek Türkiye?” diye sordu.
Son dönemdeki gelişmeleri değerlendiren CHP’li Böke, Türk lirasının 150 ülke arasında en çok değer kaybeden 4 ülke arasına girdiğini kaydetti. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu reformların hızla yapılması çağrısında bulunan Böke, siyasi risklerin ortadan kaldırılıp, çok ihtiyaç duyulan güvenin inşa edilmesi için acil adımların atılması gerektiğini söyledi.
“2,5 milyar dolarlık dış yatırım Türkiye’den kaçtı”
Böke, güvensizliği tetikleyecek her siyasi risk yaratan adımın, Türkiye’yi zor koşullara iteceğini belirterek, 11 Kasım’dan 1 Aralık’a kadar 2,5 milyar dolarlık dış yatırımın Türkiye’den kaçtığını bildirdi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun dün toplandığını hatırlatan Selin Sayek Böke, net asgari ücret bin 300 lirayken, açlık sınırının bin 416 lira olduğunu dile getirdi.
“6,5 milyon asgari ücretlinin hayatını düzeltin”
Ekonomik zorlukların ortadan kaldırılabilmesi için ilk adımın Asgari Ücret Tespit Komisyonunda atılabileceğini belirten Böke, “Eğer gerçekten, ‘Bugünkü sorunları gidermek için iş yapacağız’ diyorsanız, EKK’yı (Ekonomi Koordinasyon Kurulu) falan beklemeyin, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda 6,5 milyon asgari ücretlinin ve onlarla birlikte ücreti değişecek milyonların hayatını gelin düzeltin.” dedi.
Böke, 2002’de 5 kişilik bir ailenin her öğünde çay ve simit aldığı koşullarda, 100 birimlik asgari ücretten cebinde 27 birimin kaldığını, bugün bu rakamın 13 birime düştüğünü ifade etti. Asgari ücretlinin bugün, dünden daha fakir olduğunu kaydeden Böke, Türkiye’nin bu zorlukları yaşamayı hak etmediğini, başka bir geleceğin mümkün olduğunu söyledi.
(7)